Nyheder

Ægge så usundt

30. marts 2011

Ægs kolesterolindhold har før været opfattet som en trussel mod helbreddet. Men nu er vurderingen lidt mere i den ovale proteinbombes favør.

Æg stod før i skammekrogen på grund af kolesterolindholdet, og selv vegetarer rynkede på næsen af det. Der er stadig mange, der er meget forsigtige med ægindtaget, men det er der faktisk ikke rigtig nogen grund til.

 

365 æg om året?

I dag ved man, at madens kolesterolindhold ikke har så stor betydning for helbreddet, som man troede før. Flere studier viser, at man sagtens kan spise et æg om dagen uden at øge risikoen for hjertekarsygdomme. Og det er vel begrænset, hvor mange mennesker, der har behov for at spise syv æg om ugen – eller 365 om året? Til sammenligning spiser franskmændene – der er glade for mad og legerede saucer som bearnaise og hollandaise – i gennemsnit 300 æg om året. Og man får som bekendt ikke kolesterolchok eller pludselig hjerteinfakt, hvis man spiser mange æg en enkelt dag; det er gennemsnittet, der er det interessante i helbredssammenhæng.

 

God fedtfordeling i æg

Æg har en god fedtfordeling med meget lidt mættet fedt. Det er mindre end en tredjedel af æggets fedtstoffer, der er mættede, hvilket er ret lavt for animalske madprodukter. De 71 pct af æggets fedt er umættede og flerumættede fedtstoffer.

 

Æg er rig på vitaminer og mineraler

Æg er også proteinrig. Omkring 12 pct af et æg er proteiner af god kvalitet, hvilket kun overgås af kød, der har omkring 20 pct. proteiner.

 

Derudover finder man A-, D-, E-vitaminer samt B2 og B12 i æg. Folinsyre, jern, kalcium, zink, selen og antioxidanter findes også i æg.

 

Så snup du rolig et blødkogt til morgenmad eller en lækker æggemad uden faren for kolesterolindtaget.

Forrige artikelPink’n Sweet suppe

Næste artikelDu dør før med dårlig søvn