Nyheder

Fedtet får oprejsning

22. april 2010

Hvad blev der af tandsmør og fløde i kaffen? De fleste steder er fede produkter sorteret fra i sundhedens navn, men det stiller forskere nu spørgsmålstegn ved.

Tiden nærmer sig, hvor de friske jordbær skal skylles ned – og er du vild med fløde, så viser en ny undersøgelse, at det slet ikke er så slemt endda.

Vi har ellers lært gennem de officielle kostråd, at vi skal spare på det mættede fedt – som især kommer fra fede mælkeprodukter og kød. Og lærdommen har sat sig godt fast hos mange – hvem ejer f.eks. ikke en slip-let pande eller studerer mejeriprodukternes fedtprocenter?

Hjertekarsygdomme har været den store frygt, når det kommer til det mættede fedt. Men forskere ved Harvard University har præsenteret en undersøgelse i det anerkendte Journal of American Nutrition, der sætter spørgsmålstegn ved, om det mættede fedt nu også har så mange hjertesygdomme og dødsfald på samvittigheden.

Overfortolkning på fedtet

De nye toner fra Harvard glæder i følge fpn.dk en af Danmarks førende fedtforskere, lektor Tine Tholstrup fra Institut for Human Ernæring, KU Life.

– Harvard-undersøgelsen tyder på, at vi har overfortolket, hvor slemt det mættede fedt er i forhold til udviklingen af hjertekarsygdomme. Vi, som ikke har forhøjet kolesterol, kan bruge den nye viden til at være knap så fedtforskækkede, siger Tine Tholstrup til fpn.dk.

Det betyder, at vi fremover med større sindsro kan sætte os til bords med smørstegte rødspætter eller hælde fløden over de søde bær.

Pas alligevel på fedtet

Begejstringen er knap så stor hos Fødevarestyrelsen, hvor kontorchef Else Molander frygter, at nogen vil se det som et fripas til at få tandsmør og svineflæsk i store mængder.

– Undersøgelsen fra Harvard har fået nogle meget store overskrifter, som den ikke kan bære. Den frikender ikke det mættede fedts rolle i udviklingen af hjertekarsygdomme. Den siger kun, at den ikke kan påvise en klar sammenhæng, siger Else Molander til Fpn.dk

Hun ser altså ingen grund til at ændre i de otte kostråd, som Fødevarestyrelsen står bag. I forvejen får gennemsnitlige danskere 50 pct. for meget fedt i kosten efter Fødevarestyrelsens smag.

Alligevel vil Else Molander gerne anerkende, at der også er danskere, der har taget fedtforskrækkelsen lige vidt nok – og at der skal være plads til at nyde smør og fløde – bare ikke for tit.

Kilde: Fpn.dk
(Oprettet den 23. april 2010)

Forrige artikelFrivægte er bedre til styrketræning

Næste artikelUkrudtet skal da spises