Nyheder

Alt for mange har problemer med afføring

18. maj 2007

Op mod hver fjerde dansker har ifølge mave- og tarmeksperter i perioder problemer med sin afføring. Moderne toiletter bærer en del af skylden.

Ydmygelse og mindreværd på grund af grim lugt eller ukontrollabel afføring er hverdag for tusindvis af danskere. Konsekvensen er forstoppelse eller konstant diarré med risiko for psykisk nedtur og alvorlige sygdomme til følge.

»I det moderne liv undertrykker vi trangen til at forrette nødtørft så markant, at vi gør vold på vores biologi. Vi vænner os til at udskyde toiletbesøg, så vi til sidst ikke mærker den naturlige trang. Kroppens signal forsvinder,« siger overlæge, dr.med. Dennis Raahave, Nordsjællands Hospital, der er specialist i tarmproblemer.

Voldsomme smerter og ubehag Udspilede tarme med ophobet afføring, hæmorider eller løbende afføring fra endetarmen er de første konsekvenser, men senere i livet kan problemerne medføre lidelser med voldsomme smerter og ubehag.

»Folk sidder i skolen, i bussen, til foredrag eller ved kassen i supermarkedet og kan ikke komme af med det. Men det er nødvendigt for at undgå komplikationer,« siger Dennis Raahave til metroXpress.

Ifølge specialsygeplejerske og konsulent Gerd Johnsen, der privat rådgiver folk med afføringsproblemer, er emnet så tabubelagt, at det hæmmer folks sociale liv alvorligt. »Folk ringer grædende og ved ikke, at de kan få hjælp. De lider i stilhed og er udsat for en ydmygelse og et mindreværd, der risikerer at ende i fuldstændig social isolation,« siger Gerd Johnsen.

Toilettet har skylden Uregelmæssig og dårlig kost medvirker sammen med for lidt motion til maveproblemerne. Men det moderne toilet må bære den væsentligste skyld for, at mennesket har mistet sin naturlige stilling ved udskillelsen af afføring.

»Toiletter har en tendens til at blive større og større, fordi de skal være handicapvenlige. Men høje toiletter hindrer den optimale stilling til at komme af med sin afføring. Det kan have alvorlige konsekvenser,« siger Gerd Johnsen, der mener, at enkel information om kost og livsstil kan kurere tusindvis af patienters lidelser.

»Det kræver blot, at de fortæller om deres problemer,« siger Gerd Johnsen.

Kilde: MetroXpress og Jyllands-Posten

Forrige artikelPille fjerner menstruation

Næste artikelPsykologhjælp til unge i krise

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.