Krop

Ginkgo Biloba: Få blodet ud og vende i fingerspidserne

Foto: Scanpix/Iris
25. oktober 2018

’Hvide fingre’ er en anden betegnelse for Raynauds syndrom; En form for gigt, der får blodkarrene til at trække sig sammen med kolde og hvide fingre til følge. Heldigvis er der naturlig hjælp at hente med Ginkgo Biloba, hvis du vælger de rette produkter, viser forskning.

Føles dine fingre og tæer bogstaveligt talt døde eller som is til tider? Selv når du er indendørs? Så er du muligvis en af de 4-5 procent af befolkningen, der lider af Raynauds syndrom.

Raynauds syndrom skyldes spasmer (sammentrækninger) i blodkarrene, som medfører nedsat blodforsyning til dine fingre og/eller tæer. Den nedsatte blodforsyning viser sig ved en frysende følelse samt farveskift, hvor hænder og fødder kan få en blålig farve for til sidst at blive røde – dette kan også være ledsaget af stikkende, prikkende smerter.

Ginkgo Biloba har gennem tiden været et skattet middel, og bladene fra tempeltræet har da også en påvist effekt – især når vi taler om blodforsyningen i kroppen. Der hersker derfor heller ingen tvivl om, at Ginkgo-præparater har en lang række positive egenskaber, når vi taler effekt på blodkarrene og blodomløb.

Hvem får Raynauds syndrom?

Tilstanden af Raynauds er udbredt blandt raske mennesker og ses hyppigt (hos op mod 20 procent af befolkningen) i den nordlige del af Europa. Grunden dertil er, at sygdommen ofte fremprovokeres af kulde.

Hvis du har arbejdet med vibrerende værktøj i længere tid, kan du være særligt udsat, eftersom vibrationerne beskadiger de små blodkar og nerver i hænderne. Raynauds syndrom kan også i sjældne tilfælde være knyttet til bestemte bindevævs- og ledsygdomme, f.eks. sklerodermi, lupus/SLE og MCTD.

Forebyggelse er vigtigt

Raynauds syndrom er i sin milde version sjældent behandlingskrævende, men der findes heller ingen rigtig god behandling af Raynaud-anfald. Forebyggelse er derfor alfa og omega. En af de vigtigste ting, du kan gøre, er at stoppe med at ryge, da nikotin krymper arterierne og mindsker blodgennemstrømningen.

Andre måder, du kan forhindre symptomer på, er ved at beskytte dig mod kulde især udendørs om vinteren. Prøv så vidt som muligt at lade være med at skære eller skade dig på de berørte områder og undgå koffein og stress. Disse forebyggende elementer kan ofte være nok til at styre Raynauds syndrom.

Naturligt middel reducerer gener

Den medicinske behandling mod lidelsen er i mange tilfælde calcium-blokkere – men et ikke ubetydeligt antal, der får behandlingen med calcium-blokkere, får bivirkninger, der kan være mere generende end Raynaud-anfaldene.

Derfor kan et mere naturligt middel mod den almindelige og smertefulde tilstand, der er ekstrem vanskelig at behandle, være en mulighed, der er værd at overveje.

En undersøgelse, ledet af dr. Muir AH, viser, at anfald af Raynauds syndrom kan reduceres væsentligt ved brug af Ginkgo Biloba-ekstrakt.

I undersøgelsen blev patienterne bedt om at notere angrebenes hyppighed, sværhedsgrad og varighed igennem to uger. Derefter blev de randomiseret til at modtage enten Ginkgo Biloba eller placebobehandling i ti uger. Patienterne blev tjekket efter to og fire ugers behandling samt i slutningen af deres ti ugers behandlingsforløb.

Antallet af anfald pr. uge blev reduceret med 56 procent i gruppen, som fik Ginkgo Biloba, mens kun 27 procent i placebogruppen havde mærket en forskel.

Vær OBS på kvaliteten af din Ginkgo Biloba

Ægte Ginkgo Biloba har været på markedet i mange år som naturlægemiddel, og det er stadig et af de mest populære helseprodukter på markedet i dag, da det har bevist sit værd mod en række helbredsskavanker i flere videnskabelige undersøgelser. Problemet er, at ikke alle ginkgo-produkter er lige effektive. Hvis produktet er klassificeret som kosttilskud og ikke lægemiddel, er der f.eks. ikke kontrol med produktets indhold af aktive stoffer.

De aktive stoffer, flavonglycosider og terpenlaktoner, i Ginkgo-præparater kommer fra Ginkgotræets blade. I de nogle Ginkgo-produkter har man erstattet disse med andre glycosider, såsom rutin, quercetin og kæmpferol.

En måde at undgå falske Ginkgo Biloba-produkter er derfor ved at gå efter standardiserede, registrerede og godkendte naturlægemidler. De hører nemlig ind under Lægemiddelstyrelsen. Kosttilskud hører under Fødevarestyrelsen, der ikke fører kontrol med indholdet af virkningsfulde ingredienser.

Testvindende produkt

Et af de produkter, som har vist sit værd i undersøgelser er Bio-Biloba. Bio-Biloba er blandt andet blevet testvinder blandt 17 andre Ginkgo-produkter i et forsøg lavet af Journal of Alternative and Complementary Medicine.

Ifølge den videnskabelige test havde Bio-Biloba den bedste antioxidanteffekt, selvom testen viste, at flere af de andre produkter i testen indeholdt op til fem gange så meget Ginkgo Biloba.

Alligevel var disse produkter ikke tilnærmelsesvis tæt på samme gode score som Bio-Biloba. Ifølge forskerne skyldes denne forskel, at det ikke blot er mængden, men også kvaliteten af Ginkgo Biloba-råvaren og fremstillingsmetoden, der spiller ind i resultatet for det endelige produkt.

Når man presser tabletterne, udvikles varme, og hvis ikke der er fuldstændig styr på fremstillingsmetoden, kan en ellers god Ginkgo Biloba-råvare af høj farmaceutisk kvalitet miste sin kraft eller ligefrem blive ødelagt. Fremstillingen spiller altså en stor rolle, når en god råvare skal ende i et virkningsfuldt produkt.

Effekten kan ses på blodomløbet

Når et præparat indeholder Ginkgo Biloba, kan effekten faktisk registreres ret hurtigt – det har et forsøg lavet med Bio-Biloba vist. Her skulle forsøgspersoner sænke hånden i syv grader koldt vand og derefter holde den under vandet i to minutter. Det viste sig, at de, der havde taget Bio-Biloba, fik varmen hurtigere tilbage i hænderne.

Hænderne blev fotograferet efter ti minutter med såkaldt termografisk fotoudstyr, der kunne registrere varmen. Man kunne her se, at temperaturen i hænderne steg markant hurtigere hos forsøgspersonerne, der havde fået Ginkgo Biloba. Efter bare ti minutter havde de, der fik Ginkgo Biloba, en temperatur i hænderne på 30 grader, imens den anden gruppe kun var oppe på 20 grader.

Bio-Biloba kan altså med fordel anvendes til behandling af dårligt blodomløb, som medfører kolde hænder og fødder.

 


 

Få gang i blodomløbet

Det værste, du kan gøre med et dårligt blodomløb, er at sætte dig ned og lade smerterne og svimmelheden bestemme. I stedet kan du:

  • Motionere regelmæssigt, da det hjælper det med at pumpe blod rundt til alle vævene og styrker dit hjerte.
  • Undlade at ryge, da det skader dit hjerte og kredsløb.
  • Tilstræbe at spise sundt og varieret med sunde fedtstoffer og næringsstoffer, der styrker dit kredsløb.
  • Undgå stress, som kan have en negativ indvirkning på kredsløbet 

 


 

Hold hænderne varme, hvis du vil undgå Raynauds syndrom:

  • Undgå at udsætte fingrene for kulde, hvis det overhovedet er muligt.
  • Brug altid lunkent eller varmt vand ved håndvask.
  • Brug handsker eller vanter selv om foråret og efteråret.
  • Du kan forebygge anfald ved at holde dig varm. Lag-på-lag-tøj, uldne sokker og luffer/handsker, håndledsvarmere, tæpper og varmepakninger hjælper dig til at holde varmen.

 


 

 

Forrige artikelVil du sætte dit præg på Danmarks Naturkanon?

Næste artikelChokoladekage med bær