Nyheder

Fibre kan forhindre kroniske sygdomme

Foto: Adobe Stock
15. januar 2019

En ny meta-analyse gennemgår 40 års forskning i et forsøg på at finde frem til den ideelle mængde fibre, som vi bør indtage for at forhindre kroniske sygdomme og for tidlig død.

Kostfibre er rigtig gode for fordøjelsen og din mæthedsfornemmelse. Fiberrig kost er også godt for helbredet og er med til at forebygge en række livsstilssygdomme, f.eks. holder fibre dit blodsukker mere stabilt.

Forskere og folkesundhedsorganisationer har længe fremhævet fordelene ved at spise fibre – men hvor mange skal vi egentlig indtage for at opnå den største sundhedsgevinst?

Dette spørgsmål har fået Verdenssundhedsorganisationen (WHO) til at lave en ny undersøgelse. Resultaterne fremgår af tidsskriftet The Lancet.

Den nye forskning skal bidrage til udvikling af nye retningslinjer for kostfiberforbrug, samt afsløre, hvilke kulhydrater, der kan afværge vægtøgning og beskytte mest mod livsstils-sygdomme.

Gennemgang af tidligere forskning

Professor Jim Mann, Otago Universitet i New Zealand, forklarer om motivationen til undersøgelsen og siger til Medical News Today:

– Tidligere undersøgelser og meta-analyser har normalt undersøgt en enkelt indikator for kvaliteten af kulhydrater og et begrænset antal sygdomme. Det har derfor ikke været muligt at fastslå, hvilke fødevarer, der skal anbefales, når vi taler om beskyttelse mod en række tilstande – herunder ikke-overførbare sygdomme, såsom hjertekarsygdomme (som hjerteanfald og slagtilfælde), kræftformer, kroniske luftvejssygdomme (såsom kronisk obstruktiv lungesygdom og astma) og diabetes.

Derfor udførte forskerne en meta-analyse af tidligere observationsstudier og kliniske forsøg.

Mindre sygdom og færre kilo

Samlet set viste gennemgangen af næsten 40 års forskning, at de 15-30 procent, der indtager flest fibre i deres kost, er mindre tilbøjelige til at dø for tidligt af en kronisk sygdom eller af en hjertekarsygdom sammenlignet med den gruppe, der spiser færrest fibre.

Indtag af fødevarer, der er rige på fibre, hænger også sammen med en 16-24 procent lavere forekomst af åreforkalkning i kranspulsårerne, slagtilfælde, type 2 diabetes og tyktarmskræft.

Fiberrige fødevarer omfatter hele korn, grøntsager, frugt, ærter, bønner, linser og kikærter.

Endelig viste de kliniske forsøg i undersøgelsen også, at forbruget af flere fibre hænger stærkt sammen med lavere vægt og lavere kolesteroltal.

Alt med måde

Analysen afslørede også, at mængden, som folk skal indtage dagligt for at få disse sundhedsmæssige fordele, er 25-29 gram. Til sammenligning indtager voksne i USA gennemsnitligt 15 gram fibre dagligt. Faktisk mener forskerne, at indtag af mere end 29 gram fiber om dagen, kan give endnu flere sundhedsmæssige fordele.

Men, de gør samtidig opmærksom på, at det kan være skadeligt for mennesker med jern- eller mineralmangel at spise for mange fibre – selvom undersøgelsen i sig selv ikke fandt nogen skadelige sundhedsvirkninger ved et højt indtag.

Derfor er fibre så gode for dig

– Sundhedsfordelene ved fibre understøttes af over 100 års forskning i dets kemi, fysiske egenskaber, fysiologi og virkninger på metabolisme, siger professor Jim Mann.

– Fiberrige hele fødevarer, der kræver at man tygger dem, og som beholder meget af deres struktur i tarmene, øger mæthed og hjælper vægtkontrol. Derudover kan det positivt påvirke lipid og glukoseniveauer i blodet, tilføjer han.

Undersøgelsen viser også, at fibre i tyktarmen beskytter mod tarmkræft.

– Fiberrige fødevarer er i virkeligheden den eneste type fødevare, der er klassificeret som forebyggende i forhold til tarmkræft og til kræft i det hele taget. Fibre kommer ikke kun fra fuldkorn, men i studier ser det ud til, at den forebyggende effekt især kommer fra fuldkorn, siger Anja Olsen, seniorforsker i Kræftens Bekæmpelse.

Når fibre, og herunder fuldkornsprodukter, er gavnlige for sundheden, skyldes det blandt andet, at de mindsker virkningen af skadelige stoffer i kosten, forbedrer tarmfunktionen og fører til mindre overvægt.

Resultaterne giver derfor overbevisende opbakning til de retningslinjer inden for ernæring, der anbefaler et stigende indtag af kostfibre og udskiftning af raffineret korn med fuldkorn.

Kilde: www.medicalnewstoday.com

Forrige artikelSelen kan beskytte mod visse kræftformer

Næste artikelVacciner har mere end én effekt