Nyheder

Havregryn forebygger forhøjet blodtryk

7. juni 2011

Begynd dagen med et fuldkornsprodukt, så reducerer du din risiko for at få for højt blodtryk med 20 pct.

Det er i hvert fald budskabet i indledende forskning, der blev præsenteret på den amerikanske hjerteforening, American Heart Association’s møde i Atlanta i foråret.

Morgenmad med fuldkorn er en god vane

For højt blodtryk kan opstå eller forværres som følge af flere faktorer, såsom fedme, mangel på motion, for meget salt og stress. Selvom en portion havregryn om morgenen ikke kan holde et for højt blodtryk i skak alene, er vanen en nem og praktisk metode til at forbygge lidelsen, siger forskerne.

Undersøgelsen bygger på analyser af data fra et landsdækkende sundhedsprojekt, hvor man fulgte 13.000 mænd i mere end 17 år. Alle deltagerne var i gennemsnit 52 år gamle, da forsøget startede, og 17 år senere havde halvdelen af deltagerne udviklet for højt blodtryk. Forskerne fandt ud af, at de mænd, der spiste et fuldkornsprodukt hver morgen, var færre i gruppen med forhøjet blodtryk.

Serveringen af fuldkorn har betydning

Julie Miller Jones, Ph.D. og professor i ernæring på College of St. Catherine i Minneapolis, mener, at morgenmadsprodukter er en bedre kilde til fuldkorn end brød, på grund af måden vi plejer at servere det på.

– Man får sjældent mættede fedtsyrer sammen med morgenmadsprodukter, hvorimod et stykke fuldkornsbrød ofte ledsages af pølse og lignende, siger Julie Miller Jones.

Gode fødevarer mod for højt blodtryk

Derudover er nødder, rosiner og frugt ofte at finde på samme tallerken som morgenmadsproduktet. Det er også ingredienser, der er kendt for at virke gavnligt på for højt blodtryk.

– Mælks effekt på blodtrykket skal heller ikke underkendes. Det handler måske mere om, hvordan vi sammensætter morgenmaden end noget magisk ved selve fuldkornsproduktet, siger Julie Miller Jones.

Der skal laves flere undersøgelser, så forskerne kan finde ud af, om fuldkornseffekten også gælder for kvinder.

Omkring 850.000 danskere er i behandling for forhøjet blodtryk.

Forrige artikelGrøntsagerne på grillen

Næste artikelHygiejnen er vigtigere end nogensinde