Krop

Hjælp til selvhjælp: Nervebetændelse

5. januar 2015

Nervebetændelse plager mange – diabetikere, kemopatienter, alkoholikere m.fl. Ofte er der tale om skader, der er opstået på grund af forgiftninger. Der er heldigvis meget, man kan gøre for at modvirke nervebetændelse.

Der kan være mange grunde til, at nerverne bliver beskadigede eller dårligt fungerende, så der opstår inflammation – betændelsesagtige forandringer – som er årsag til de fleste smerter. Det er derfor vigtigt at forsøge at finde ud af, hvorfor betændelsen opstår og at gøre noget ved det. Det vil oftest indebære en undersøgelse hos en speciallæge i neurologi.

Der kan f.eks. være tale om følger efter virusinfektion, skovflåtbid (borrelia-infektion), udsættelse for organiske opløsningsmidler (inkl. alkohol), pesticider, tungmetaller, bivirkninger af medicin, tryk mod nerver, dårligt fungerende nyrer, vitaminmangel, kræftlidelser, kviksølv fra tandplomber mm.

En af de hyppigste årsager til kronisk nervebetændelse er diabetes – sukkersyge, oftest som en senkomplikation. Mange med den hyppigste type diabetes, type 2, har allerede nervebetændelse, når sygdommen opdages. Det skyldes, at man kan gå med sygdommen mange år, før den bliver opdaget.

Hvad kan man gøre ved nervebetændelse?

Der er en række muligheder for at behandle og lindre generne ved nervebetændelse, der egentlig er et dårligt ord, da de fleste forbinder ordet betændelse med bakterier. Men man kan leve bedre eller dårligere med en lidelse, og det er altid muligt at lindre, selvom man ikke kan helbrede.

Drejer det sig om nervebetændelse på baggrund af forgiftning med kemiske stoffer, vil det være en fordel med udrensning af de skadelige stoffer.  Er årsagen alkohol, vil et stop altid bedre tilstanden. Er der tale om diabetisk nervebetændelse, kan den skyldes ubalance i stofskiftet ved dårligt reguleret diabetes. Ved denne form for nervebetændelse forsvinder symptomerne i reglen, når der kommer orden i blodsukkeret ved hjælp af en sund kost og motion. Hvis symptomerne er vedvarende, er der oftest tale om en kronisk tilstand på grund af langvarig diabetes, også kaldet en senkomplikation.

Der er heldigvis meget, man kan gøre ved diabetisk neuropati, som man bedst kalder den diabetiske nervebetændelse. Her er der sket en ødelæggelse af nervens funktion på grund af forstyrrelser i nervernes stofskifte og kredsløb, hvorved nervevævet bliver irriteret og nedbrudt. Ved diabetes er årsagen bl.a. ophobning af nerveskadelige stoffer, der især kommer ved vedvarende forhøjet blodsukker, bl.a. sorbitol. Der kan også være tale om forstyrrelser i blodforsyningen til nerverne. Vedvarende for lavt blodsukker er også en medvirkende årsag til neuropati.

Mange diabetikere udvikler med tiden en overfølsomhed overfor gluten, hvor tarmslimhinden ændrer sig, og ofte kommer der symptomer fra maven, ligesom en hel del får symptomer fra nervesystemet i form af bl.a. nervebetændelse. Der opstår også problemer med at optage nødvendig næring fra kosten. Tilstanden kaldes cøliaki. Man kan få  mere at vide om cøliaki hos Dansk Cøliaki Forening, www.coeliaki.dk.

Den grundlæggende behandling af diabetisk neuropati er derfor at forsøge at få sin diabetes reguleret så godt som muligt gennem kostregulering, motion og den rigtige insulinmængde eller dosis af tabletter dag for dag. Alt for mange diabetikere tager bare bevidstløst den samme mængde insulin hver dag, selvom insulinbehovet er meget vekslende og påvirkeligt af først og fremmest kosten, motionen, psykiske belastninger, anden sygdom og hos kvinder menstruatio­nen.

Ryger man, vil det også være bedst at holde op, da rygning forværrer tilbøjeligheden til og sværhedsgraden af diabetiske komplikationer. Det samme gælder overforbrug af alkohol.

Kosttilskud ved nervebetændelse

Der er ved nervebetændelse, foruden at tage almindelige smertestillende midler, en række andre muligheder for at bedre sin situation og dæmpe smerterne. B-vitaminerne spiller en stor rolle, da de blandt andet er vigtige for enzymernes virkning i kroppen, hvor de styrker de normale genopbyggende og selvhelbredende processer. Mangel på B12-vitamin kan give de samme symptomer fra nerverne. Flere af de andre B-vitaminer er også vigtige for kredsløbet, så der ikke opstår iltmangel i vævene, som også medfører skader og smerter. Så det må anbefales at tage stærke B-vitaminer. Det vigtige hjælpeenzym og antioxidant Alfa‑Liponsyre modvirker ændringerne i  glukose-, fedt- og proteinstofskiftet hos diabetikere samt skader på kroppens væv og har i et halvt århundrede været brugt i Tyskland og USA mod nervebetændelse.

C-vitamin 1-2 gram dagligt. En dansk undersøgelse har bekræftet, at diabetikere omsætter langt mere C-vitamin end andre, og derfor ofte har for lidt af det i kroppen, men alle har gavn af mere C-vitamin. Det er godt at supplere med E-vitamin, der samarbejder med C-vitamin i kroppen. Man kan forstærke virkningen af C-vitamin ved samtidig at tage tilskud bioflavonoider (farverne i frugt og grønt), f.eks. som C 500 + Hyben + Citron, 1-2 tabl. 2 gange dagligt.

D3-vitamin fremmer nervers vækst og funktion af nerver og muskler. Forskning har blandt andet vist, at der er sammenhæng mellem nervesmerter ved diabetes og mangel på D3-vitamin. Behandling af 51 type 2-diabetikere med neuropati, som alle havde et lavt indhold af D3-vitamin i blodet, viste en betydelig bedring af smerterne efter tilskud af D3-vitamin, som også har en række andre positive virkninger ved diabetes af begge typer. (Archives of Internal Medicine, April 14, 2008). Det må anbefales diabetikere og andre med neuropati at tage 85 eller 100 mikrogram D3-vitamin dagligt. Der er ikke påvist nogen skader eller bivirkninger ved at tage op til 250 mikrogram D3-vitamin dagligt.

Gammalinolensyre, eller GLA, er en livsvigtig fedtsyre, der forbedrer mikro-blodcirkulationen i nerverne og genetablerer ledningshastigheden i nerverne. 8-12 kapsler dgl. i begyndelsen. Senere 3-6 dagligt. Man kan også købe flydende olier med gammalinolensyre, f.eks. Livets Olie. Også fiskeolie indeholder vigtige fedtsyrer af omega-3 typen og især en speciel fedtsyre, docosahexaensyre, som findes i alt nervevæv. Andre gode olier er Nutridan Strong Citron og Udo’s Choice DHA. Gingko biloba og det tibetanske urtepræparat Padma Plus er også godt for mikrokredsløbet.

Midler mod smerter

En række lægemidler på recept kan modvirke nervesmerter. Blandt andet epilepsimedicin, Gabapentin, Lyrica og imipramin eller amitriptylin. Man kan også først selv forsøge med behandling med prikbladet perikum, f.eks. Calmigen, Velzina, Lyperin forte eller Esbericum, der også kan virke på neuropatismerter.

Homøopati med det homøopatiske lægemiddel Lymphomyosot er en mulighed. To tyske undersøgelser har vist en klar virkning af Lymphomyosot, især i kombination med alfa-liponsyre.

Indgnidning af den overfølsomme hud med salver, der varmer eller irriterer huden (f.eks. capsaicinholdige (fra chili) salver eller lotioner kan lindre. Må ikke bruges i mere end 6-8 uger, da de små nerveender ellers kan blive beskadiget). Man kan også børste huden eller gnide med en tør hamphandske.

Magnetfeltbehandling med f.eks. MME – Magnetic Molecular Energizer, kan have en meget fin virkning ved neuropati. Pulserende magnetfeltbehandling bringer svingningerne i vævene tilbage til det normale.

Musik har vist sig at dæmpe smerter betydeligt. Brug en walkman med rolig, glidende musik, f.eks. New Age‑musik. Ved neuropati i hænderne kan der være god virkning på smerter og ubehagelige føleforstyrrel­ser ved at bruge handsker. Gummihandsker ved vådt arbejde og bomuldshandsker resten af tiden. En videnskabelig undersøgelse har vist, at skoindlægssåler med magneter har en positiv virkning ved neuropati i fødder og ved dårligt kredsløb i fødderne.

Autonom neuropati

Man kan også se komplikationer fra det ubevidste nervesystem, f.eks. i form af svedtendens, især efter måltider, tendens til at blive svimmel, hvis man skal stå længe (blodtryksfald), problemer med blæretømningen samt seksuelle problemer.

Mod tendens til blodtryksfald og svimmelhed efter måltider samt ved længere tids stående stilling kan koffein være en god hjælp. Kompressionsstrømper kan være en god hjælp, da de forhindrer blodet i at hobe sig op i benene. Det er godt at sove med højt hovedgærde i sengen. Man kan undersøge, om hjertet og kredsløbet er påvirket ved at måle blodtrykket siddende eller liggende og derefter stående. Ved autonom neuropati falder det øverste blodtryk over 30 mm, og pulsen stiger samtidig mindre end 14 slag i minuttet. Normalt vil blodtrykket ellers falde mindre end 10 mm og pulsen stige mere end 15 slag i minuttet.

Der kan også være problemer med at tømme mavesækken, der kan blive slap. Det kan give trykken i maven, opstød, opkastninger og problemer med at få maden ned i tarmene og ind i blodet på den sædvanlige tid. Det kan give betydelige svingninger i blodsukkeret og problemer med for lavt blodsukker. Nogle diabetikere har symptomer fra det ubevidste nervesystem i form af tendens til diarré, især om natten. Her kan man se god virkning af en kur med den antibiotiske medicin erythromycin  eller tetracyklin.

TENS – transkutan nervestimulering af nerver og muskler kan være en god hjælp for nogle og for kredsløbet i benene. Der findes blandt andet et apparat ved navn Circulation Pro, der forhandles af Living in Time.

Den polynesiske olie Tamanu Nut Oil har antioxidant virkning og forhindrer dermed forharskning (oxidation) af cellerne i huden og stimulerer heling af huden og dannelse af nyt væv. Forskere fra Europa har allerede i 1930’erne undersøgt virkningen af Tamanu olien ved nervebetændelse, da det viste sig at kunne hjælpe ved nervebetændelse med spedalskhed og lindre smerterne ved nervebetændelse. Man kan købe olien hos Chleopatra Oils i København. Bestilles over nettet på www.chleopatra.dk.

Neuropatismerter har en tendens til at forsvinde med tiden. Årsagen til dette kan være en bedre regulation med delvis genopbyggelse af nervevæv og -funktion. Det kan også være en ødelæggelse af de smerteførende nervebaner. Man bør hvert halve år holde en pause med eventuel smertestillende medicin for at se, om der stadig er brug for den.

Forrige artikelHvad hjernen ville spise

Næste artikelNå dine deadlines med simple tricks

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.