Nyheder

Hver 10. nybagte far får fødselsdepression

Foto: Adobe Stock
9. januar 2019

Vi hører ofte om, at kvinder kan få en fødselsdepression – men at mænd også kan blive ramt, er der færre, som er klar over. Det til trods for, at det sker for op mod hver 10. nybagte far. 

Hvis du ikke kan føle glæde ved dit lille barn og bebrejder dig selv, at du ikke er en god nok forælder, kan du have fået en fødselsdepression eller en efterfødselsreaktion.

For kvinderne er der i de fleste tilfælde hjælp at hente i form af gruppeterapi eller psykologsamtaler, når de rammes af fødselsdepressioner – men i 93 ud af landets 98 kommuner er der ikke noget tilbud om hjælp til fædre med en fødselsdepression.

Det viser en kortlægning, som Foreningen Forum For Mænds Sundhed har lavet.

Et helvede at blive far

– Den begivenhed, jeg i ni måneder havde set frem til med glæde, havde nær kostet mig livet. Jeg troede jeg ville blive glad. Men i stedet blev det et chok, da det gik op for mig, hvilket ansvar, jeg havde påtaget mig, fortæller 26-årige Lars i en guide til mænd med fødselsdepressioner lavet af Rigshospitalet.

Om udviklingen i sin fødselsdepression fortæller han:

– Fra at ligge lammet af angst i eget hjem få dage efter mit barns fødsel og efter bogstaveligt talt at have grædt næsten uafbrudt de første 14 dage, begyndte behandlingen at virke. Ny medicin og intens terapi og psykologbehandling var det, der skulle til.

Påvirker længe efter

Angsten lurer dog stadig, og Anders vil altid have i baghovedet, at han kan blive ramt af tilbagefald, og at han skal leve med en svag psyke resten af sit liv.

– Om det kunne have været begrænset eller helt undgået med den rette hjælp på et meget tidligere tidspunkt, er spørgsmålet …, siger Lars.

I P1-dokumentaren ‘Jeg kunne ikke elske mit barn’ fortæller en anden nybagt far om, hvordan kærligheden til det nyfødte barn ikke kom, som han havde forventet, selvom parret havde ventet fem år på at blive gravide. I stedet mærkede han en irritation og en angst. Og hvad gør man så?

Hør dokumentaren om Nicolaj Augustinus her.

Behov for at kunne henvise hurtigere

Hos en del mænd går symptomerne på fødselsdepression over af sig selv efter et stykke tid. Men hos mange vil der være behov for behandling. Fædre med fødselsdepression går typisk i lang tid, inden de får behandling. I den tid forværres deres symptomer ofte.

– Vi ved, at gruppetilbud er noget af det, der hjælper allermest, og det kan man ikke få gennem egen læge. Det ville have stor betydning, hvis vi som sundhedsplejersker kunne henvise mændene med det samme, og at de ville kunne tale med andre fædre om deres problemer, siger sundhedsplejerske Dorte Fischer, som er formand for Fagligt selskab for sundhedsplejersker til dr.dk.

Hjælp kan give bedre forhold til barnet

Samtalebehandling er et vigtigt redskab til at hjælpe manden med fødselsdepression. Hjælpen skal sigte på både at fjerne ubehagelige symptomer og støtte udviklingen af faderskabet og en god relation mellem faderen og barnet.

– Der kan sætte sig spor i barnets udvikling, når en af forældrene har en fødselsdepression. Når man giver mændene hjælp, virker det derfor også forebyggende mod problemer hos børnene senere hen, siger Svend Aage Madsen, ph.d. og forskningsleder på Rigshospitalet i København til dr.dk.

Forrige artikelKan et fitnesscenter også være godt for sindet?

Næste artikelFunktionelle lidelser: En diagnose med eller uden skraldespand?