Genbrugsshopping bliver mere og mere in, og mange danskere er åbne for at købe julegaver brugt. Men en del frygter for de manglende muligheder for at bytte. Det har flere secondhand-butikker nu besluttet at gøre noget ved.
Siden 00’erne er flere og flere danskere hoppet på genbrugsvognen. Tendensen tog for alvor til efter finanskrisen, hvor de gode priser for kvalitetsvarer trak mange ind i secondhand-butikkerne. I dag er motivet lidt et andet, mens den overordnede tendens fortsætter. Vi handler mere brugt.
Faktisk viser genbrugsindekset, at hele 43 procent af danskerne handler brugt. Det er en stigning på 18 procent siden 2017. Den overvældende begrundelse er et ønske om at skåne klimaet ved ikke at bidrage til overforbruget.
Det mærker de hos Reshoppit, som er en luksus secondhand-kæde, der holder til i Herning, Horsens, Odense og Vejle. Distriktsleder Camilla Kongshøft forklarer:
– I Danmark har vi et rigtig stort tøjforbrug, og folk har for alvor fået øjnene op for, at modeindustrien hører til blandt de største klimasyndere. At købe secondhand er blevet en kæmpe trend, og når man for eksempel kan købe brugt tøj i ordentlig kvalitet, så er der virkelig mange, som foretrækker det. Folk har i langt højere grad fået en holdning til miljøet, og det er langt vigtigere for de fleste, end de penge, der kan spares.
Også når det kommer til gaverne, bliver flere og flere åbne for at give brugte gaver. Hver anden dansker er faktisk positivt stemt i forhold til at give brugte julegaver, men en del giver også udtryk for en bekymring. Mange steder kan varerne nemlig ikke byttes, hvis gaven ikke passer eller falder i god jord.
Det kan man komme udenom ved at købe et gavekort, som flere og flere genbrugsbutikker tilbyder. Men man kan også tage chancen med ro i maven ved at købe en gave i Reshoppit eller Guld og Rod, som findes i en lang række byer. Begge steder tilbyder nemlig, at julegaver kan byttes.
– Tidligere har det været lidt ilde set at give en julegave, man havde købt i en genbrugsbutik. Dels fordi det måske var anset som lidt nærigt og ikke lige så fint som noget nyt, og dels på grund af det praktiske i, at man normalt ikke kan bytte noget, der er købt i en genbrugsbutik. Det er blevet helt acceptabelt, og nu har man også mulighed for at bytte julegaven – det tror vi, mange vil tage godt imod, siger Jesper Petersen, der er direktør hos Guld & Rod.
[relateredehistorier]
Den analyse bakkes op af trendforsker og livsstilsekspert Mads Arlien-Søborg. Han tror nemlig også på, at genbrugsshopping vil blive mere populært i fremtiden.
– Der er uden tvivl kommet en ny accept af at købe genbrug og gå i genbrugstøj. Og hver gang en ny generation melder sig ind i forbrugskulturen, ligger den bæredygtige tilgang mere naturligt hos forbrugeren. Det er superpositivt, og det er en tendens, vi kommer til at se endnu mere til fremadrettet, siger Mads.
Tøjindustrien er en af de større klimasyndere. Men alt forbrug har en omkostning. Og ikke kun på pengepungen. Hver gang vi producerer nyt, kræver det ressourcer – ressourcer som bliver brugt hurtigere, end jorden kan nå at genoprette reserverne. Dertil kommer den kemikaliepåvirkning og CO2-udledning, som også er forbundet med produktion og fragt.
Derfor er det et godt skridt i klimakampen, hvis vi i højere grad kan forbruge cirkulært. Altså lader de samme ressourcer gå igen – enten ved at købe genbrug eller ved i højere grad at omsætte affald til noget brugbart, så spild minimeres.
Forrige artikelForsøgsordning med medicinsk cannabis forlænges
Næste artikelVideopsykolog uden ventetid