Bagt i en kokotte – en stentøjsform – der giver et mere saftigt og ensartet resultat. Husk blot at formen, både låg og bund, skal smøres grundigt, så brødet ikke hænger fast.
Udstyr:
Stentøjsform med låg (stor form til dej af 1000 g mel).
Dej:
700 g fint sigtet speltmel
300 g fuldkornsspeltmel
20 g salt
500 g øl – f.eks. Ørbæks Nutty Brown
Ca. 200 g lunkent vand
20 g (1 spsk.) smagsneutral olie
7 g gær
80 g hakkede hasselnødder
De to meltyper blandes grundigt. Gæren smuldres i melet, og de øvrige ingredienser tilsættes. Dejen æltes, til den er blank og smidig, og hæver derefter i køleskab natten over.
Tag dejen ud af køleskabet, og lad den temperere på køkkenbordet i et par timer.
Smør stenformen – både bund og låg – grundigt med smagsneutral olie.
Skrab dejen ud på et meldrysset bord, afgas den let, og form den til en kugle, som lægges i stenformens bund. Pres let på dejen, så den fylder hele bunden ud.
Sæt formen – uden låg – til efterhævning i en time, eller til næsten dobbelt størrelse.
Snit evt. dejens overflade, læg låget på, og sæt formen på en bageplade på næstnederste ribbe i en kold ovn.
Tænd ovnen på 200 grader. 1 ½ time senere er brødet færdigt. Tag det straks ud af formen, og lad det køle af på en bagerist.