Mad

Lidt mere rå – og lidt mere energi

1. august 2013

Raw food er blevet populært. Mange mærker en stigende energi, en flad mave, en god fordøjelse og et hurtigt vægttab, samtidig med, at de rent faktisk bliver mætte. Lene Hansson har i sin seneste bog fundet inspiration i raw food, hvor de magiske 43 grader ikke skal overskrides.

Hvorfor 43 grader? Du ved, at dine celler kun kan klare en opvarmning op til 43 grader, du får feber og bliver syg, bare din kropstemperatur stiger til over 38 grader.

Da mad også består af levende energi, (det kan måles i Mhz), tager vores råvarer også skade af opvarmning til over 43 grader, lige som vores celler. Man mener, at mad, der er opvarmet til over 43 grader, er ”død mad”, dvs. den celleenergi, som skal bidrage til energi i os, er så lav, at vores celler modtager denne ”døde mad”, som om den var en infektion.

Du har helt sikkert prøvet at mærke, hvordan du har det, efter et stort måltid bestående af kogte kartofler, kød, sovs m.m., hvis du har det som de fleste, er du drænet og flad for energi.

Raw food (rå mad) har mange fordele, da indholdet af næringsstoffer er større, jo mindre maden er varmebehandlet.  Det vil sige, at dine celler bliver bedre næret, du føler dig mæt på trods af en let kost, og det er fordi, din krop har fået lige præcis det, den skal have. Opvarmet mad er dybest set ikke vores naturlige kost.

Ikke enten/eller

Det velvære og energioverskud samt godt humør, der følger i kølvandet på en mere rå kost, er fantastisk. Og du behøver slet ikke at gå helt ”raw” for at mærke overskud og velvære. Lad gerne din kost bestå af 80 pct. raw og 20 pct. opvarmet mad. Hvis du er bange for, at din mad pludselig ikke smager af noget, bare fordi du ikke steger, koger, friterer eller bager den, tager du helt fejl. Jeg tror, du vil blive overrasket over, hvor godt rå mad kan smage, ligesom du kan bruge nogle smagfulde dressinger til at forstærke din madoplevelse.

Vi mennesker er pattedyr, og ser du på de pattedyr, der lever frit i naturen, er der ingen, der spiser stegt, kogt eller bagt mad. Alle lever af naturens spisekammer, som f.eks. frugt, grønt, grønsager, rodfrugter, blade, bær, nødder, kokosnødder osv.

Disse dyr, f.eks. en chimpanse, lever godt og længe, ca. 7 gange så længe, som det tager dem at blive udvoksede. Ser vi på mennesket, er vi udvokset som 18 årige, og vi har som andre pattedyr et potientiale for at blive 7 x 18 år, nemlig 126 år. Men det bliver vi ikke, gennemsnitsalderen er ca. 80 år for kvinder og lavere for mænd. Hvorfor?

For dårlig næring

Jeg tror, det bl.a. er fordi, vi spiser en kost, der ikke er tilpasset os. Vi bager, steger, koger og kommer vores mad i en frituregryde samt i en mikroovn, hvor næringsstofferne bliver ødelagt, og derved bliver vi syge og overvægtige. Mange sygdomme kommer af mangel på næringsstoffer, men det gør de fleste læger ikke noget ved. Kosten spiller ikke nogen stor rolle i lægekunsten.

Dog var lægernes forfader, Hippokrates (400 år f.k.) selv raw food-spiser, og hans budskab var bl.a. ”Lad din mad være din medicin og din medicin være din mad”. Men det er åbenbart ikke fulgt med op gennem tiden, hvor maden ikke længere har en så stor betydning – medicinen har fået kontrollen. En læge i dag er ofte blot en receptudskriver og medicinalindustriens forlængede arm. Er du syg, kan du også pr. telefon få en recept. Det hele menneske bliver der sjældent kigget på, hverken psyke eller mad hægtes på et dårligt helbred.

 

Immunforsvaret reagerer på varm mad
Karl Otto Aly, læge og forfatter, skriver at en portion dansk mad, bestående af hakkebøf, kogte kartofler og brun sovs, får kroppens immunforsvar til at reagere, ligesom om kroppen havde fået en infektion, blot kort tid efter man har spist maden.

 

Bogen
Kostplanen i Lene Hanssons helt nye bog ”Slank nu – hold vægten” er på 30 dage i alt, og den er inddelt i 3 faser, hvor maden gradvist bliver mere og mere rå og uforarbejdet, altså hvor mængden af raw food øges. På den måde vænner du dig til en mere rå kost, stille og roligt.

Slank nu!, af Lene Hansson, Lindhardt & Ringhof, 176 sider, vejl. pris kr. 299,95.

 

En ren sjæl i en ren krop!

Når du rydder op i din krop, via sund kost, bliver der også gjort rent andre steder i dig, nemlig i din psyke. Jeg ser det gang på gang hos mine klienter, at de kommer til mig, for f.eks. at slanke sig eller kommer angående en sygdom, f.eks. forhøjet blodtryk, astma, allergier, gigt m.m. Efter en periode med ny kost og en lettelse af deres symptomer, kommer de også og siger, at de har fået et meget bedre humør. Ofte har jeg hørt, at de fortæller, at deres partner har sagt, at de er meget mere omgængelige, og at parforholdet endda har fået et løft. Flere har lagt deres medicin mod depression på hylden efter blot et par måneder. Hvordan kan det være, at det sker?

Omvendt kan man også sige, at hvis kroppen er meget belastet af både overvægt og flere sygdomme, og man mange gange har prøvet at ændre kost, men er faldet i, så kan det være en fordel at tage godt fat i psyken først og fremmest, for når rydder du op i din psyke, har du heller ikke ”brug for” at være overvægtig eller syg hele tiden. Din vægt og dit helbred hænger nøje sammen med din indre balance!

Overvægt er ikke kun fysisk, men også psykisk. Hvis du ønsker en balanceret vægt, må du også få et balanceret liv. Det er muligt at få et varigt vægttab. Det er muligt ikke at falde i og spise usundt igen og tage det hele på. Det er muligt at lade være med at spise på problemerne som trøst, men først skal du arbejde med dig selv, derfor handler første del af min nye bog om vores psyke, vaner og overbevisninger.

Hvis du begynder på kost, der for bare 80 pct. af ingrediensernes vedkommende er baseret på raw food, vil du hurtigt føle dig mere tilpas, både psykisk og fysisk og mærke:

·  Forøget vitalitet

·  Mindre søvnbehov

·  Slankere og sundere udseende

·  Smukkere hud og hår

·  Langt mere energi og overskud i hverdagen

·  En afgiftende virkning på din krop

 

 

Fra Slank Nu:

Bagt kartoffel med avocado

 Fyldt kyllingebryst med rosenkålspuré

Citrusmarineret torskefilet

Pastamuslinger med rosenkål og sojaristede kerner

Bananpandekager

 

 

Forrige artikelLugtesansen er unik for alle mennesker

Næste artikelMorgentræning: Morgenstund har slankemund!

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.