Krop

Motion på stuegulvet

Foto: Shutterstock
28. oktober 2019

Aftenskolerne, gymnastik- og idrætsforeningerne og ikke mindst fitnesscentrene bugner med tilbud om motion. Der findes løbeklubber, vandreklubber og svømmeklubber. Det skorter ikke på tilbud om motion på diverse hold og i grupper. Og det er rigtig godt for nogle – for andre skal motionen tilrettelægges anderledes, feks. på stuegulvet.

Vi er mange, der føler os fristet af de mange tilbud om motion, der lyder både sjove og fornuftige. Og som derfor tilmelder os og betaler, for så kommer vi da afsted til motion! Vi er da for dumme, hvis vi betaler uden at dukke op. Det er ærgerlige penge, ikk?

Men når virkeligheden så dukker op, når hverdagen endnu engang fladmaser os, så vi ikke orker at tage ud i vintermørket efter et par timer hjemme, ja, så er vi faktisk helt ligeglade med vores motionshold og vælger at blæse på, at vi allerede har betalt. For i dag orker vi ikke, men næste uge ser det nok heeeeelt anderledes ud. Ikke også? Desværre bliver det bare endnu lettere at springe over endnu en gang.

Det er ikke nogen myte, at fitnesscentrene lever godt af, at folk med de bedste intentioner betaler og binder sig op på et abonnement, men kun sjældent dukker op til træningen. De planlægger oven i købet efter det nogen steder.

Vores hverdag er proppet med aftaler, møder, faste arbejdstider osv. Så vi kan faktisk ikke mase mere ind.

Lad os se det i øjnene.

Til gengæld behøver vi ikke opgive og smide os på sofaen. Vi kunne i stedet flytte lænestolen og tv’et og komme i gang med motion, øvelser eller træning hjemme på stuegulvet, som giver en masse godt til krop og sjæl. Vi har fundet et par oplagte forslag:

Hop og sving

Er det længe siden, du har hulahoppet eller sjippet? Phew, det er hårdt. Det giver virkelig hjertebanken, og det skal du kun se som en positiv gevinst. Det er nemlig sådan, du træner dit hjerte.

Hulahopringe er længe blevet solgt i en tungere fitness-udgave end dem, vi havde som børn, og de tunge af slagsen giver en masse motion. Det er ikke så let, som du måske husker det. Men øv dig, og hav en anelse tålmodighed, så skal det nok komme.

Udover, at det giver en god bevægelighed og styrke omkring hofter og lænd, så giver det også sved på panden. Øv dig i at svinge ringen BÅDE med og mod urets retning. Vi har en tendens til at vælge den vej, der falder os lettest.

Hulahop egner sig særdeles godt til træning på stuegulvet.

Sjippe-disciplinen kræver nok et lille stykke udendørs. Med mindre du har højt til loftet OG ingen eller en forstående underbo. Hvis du ikke har en have eller terrasse er det jo let at tage sjippetovet med hen i byens park, på legepladsen, ned på gaden, i skoven eller mosen.

Det er hårdt at sjippe. Det giver hurtigt både sved og puls. At hoppe giver masser af styrke til benenes muskler, men gør også at dine knogler bliver mere tætte i strukturen. De stød, der gives i knoglernes længderetning er eminent knogle-styrketræning. Da det er hårdt for vores lægge, så husk endelig at lægge stille og roligt ud til dine muskler er varmet op, før du giver den gas. Og glem heller ikke at strække godt ud bagefter.

Motionscykel – et klassisk redskab på stuegulvet

Der står mange kondicykler og andre træningsapparater i hobetal i de danske hjem. Som oftest nede i kælderen eller inde i rodeværelset. De er blevet købt med de bedste intentioner, og ender alligevel med at stå og samle støv. Måske fordi det er for kedeligt at sidde der og cykle indendøre?

Når jeg alligevel nævner motionscyklen her, er det fordi, den kan være rigtig gavnlig for nogle. Har du f.eks. knæsmerter, er det en god måde at få styrket musklerne omkring knæet på. Ikke mindst, hvis du har fået stillet et nyt knæ i udsigt. Her er det meget lettere at komme sig efter operationen, hvis der er en god muskulatur.

Kniber det med balancen, så du ikke vil cykle ude på gader og stræder, kan en motionscykel være et godt alternativ – måske bare til at starte med, indtil du får kræfterne tilbage.

Det er tilladt både at se tv og høre dejlig musik, mens du hjuler derudaf, og træder du til, ja, så er der masser af motion i en cykeltur indendørs.

Træn kort og hårdt

HIIT står for Høj Intensiv Interval Træning. Det betyder i praksis, at du sætter tempoet i vejret med din træning i korte sekvenser (f.eks. cykler spurt i kort tid), skiftevis med almindeligt cykeltempo i nogle minutter og gentager dette flere gange. Spurt helt ned til 20 sekunders varighed har vist sig effektivt.

Når du presser dit system i kort tid, øges den muskelmasse, som er bedst til at forbrænde kalorier. Samtidig er intensiteten så kortvarig, at den ikke slider. Spurt udfordrer desuden hjertet til at yde mere, om end kortvarigt, og da hjertet er en muskel, der skal trænes, vil det gavne og styrke både hjertet og kredsløbet.

Ved at anvende HIIT-princippet vil du opleve at komme i form hurtigere, end hvis du bare træner jævnt.

HIIT kan bruges i både gang, løb, cykling, sjipning osv.

De 5 tibetanere på stuegulvet

Jeg kan ikke sige nok godt om de fem kraftfulde yogaøvelser. Jeg kender ikke andre øvelser, der giver alt, hvad en krop trænger til, i en og samme pakke. Balance, smidighed og styrke, åndedræt, kropsholdning, og ikke mindst indre ro.

Du får strakt, styrket, iltet og udfordret hele din krop.

Efterhånden, som du lærer øvelserne godt at kende, kan du skrue tempoet op, så du også får en masse kondition.

De kan udføres af alle, uanset alder og kondition.

De 5 Tibetanere træner alt, hvad du har behov for og bliver kaldt ”ungdommens kilde”, simpelthen fordi de fornyer og ilter kroppens celler på forunderlig vis.

De påvirker og stimulerer organer, nervesystemet og giver harmoni og balance i hele kroppen. Hurtigt vil du opleve, at du får mere energi, mere ro indeni, bedre styrke og bedre generel kropsfunktion.

De 5 Tibetanere er en særdeles effektiv serie af fem yogaøvelser, men al yoga er velegnet til hjemmetræning på stuegulvet.

Styrketræning i pauserne

Rygøvelser, mavetræning, armtræning osv. kan sagtens være gavnligt at lave hjemme på stuegulvet. Du kan endda putte små træningssekvenser ind, når du alligevel har en tidslomme. Står du og venter på, at vandet skal koge, ja, så kan du da sagtens squatte eller lave armstrækninger ved at støtte dig til køkkenbordet.

Venter du i kø over telefonen, kan du jo stå og løfte skiftevis det ene og andet ben både bagud og til siderne, så dine baldemuskler kommer i gang.

Inden du sover, så tag en stribe rygøvelser eller maveøvelser f.eks. ved at ligge på ryggen og lade benene cykle i luften, så tæt på underlaget som du kan, eller lav simpelthen bare planken.

Når du først har opdaget, hvor ofte du har en tidslomme, så bliver det til ret mange på en enkelt dag.

Hvad får du IKKE ved at træne hjemme?

Vi skal slet ikke underkende den sociale faktor i at træne og dyrke motion sammen med andre. Det er dejligt at ses med holdkammeraterne, og det skal heller ikke tales ned, hvilken motivationsfaktor det er.

Den øl eller vand, vi måske drikker efter kampen, hvor vi får snakket om løst og fast, har bestemt også en værdi, eller den juleafslutning din aftenskolelærer foreslår.

Har du en kampgejst i dig, så er det bare om at finde et hold, hvor du kan få det gen tilfredsstillet.

Desuden er det også den motivationsfaktor, at nogen står og venter på dig, og du derfor ikke har samvittighed til at pjække.

Men er du typen, der ved, at du ikke kommer afsted til planlagt motion, så er det nok, fordi du hellere skal finde på noget træning på stuegulvet. Der er masser af muligheder. Det vigtigste er jo at finde ud af, hvordan det bliver realiseret i din nuværende situation.

Forrige artikelHurtige salattacos med yoghurtdressing

Næste artikelGo Grøn: Skær ned på plastik

Catrine Marcussen

Akupunktør og bevægelsespædagog
Skribent på Naturli siden 2008.

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.