Nyheder

Nogle unge bliver afhængige af fitness

20. april 2007

Forskere skønner, at hvert tiende medlem af et fitnesscenter lider af træningsafhængighed. Hvis man overtræner, udvikler kroppen abstinenser, når man holder pause.

Hård træning kan være vanedannende og stærkt skadeligt. Flere unge mistænkes for at være afhængige. Hver femte er i farezonen for at overtræne.

Fitness-junkier Endorfiner er et smertestillende hormon, som giver en følelse af energi. Træningsafhængighed er endnu ikke officielt anerkendt som sygdom.

Forskere skønner, at hvert tiende medlem af et fitnesscenter lider af træningsafhængighed og to procent af befolkningen. Hvis man overtræner, udvikler kroppen abstinenser, når man holder pause, blandt andet rastløshed, søvnbesvær og hovedpine. Det er ikke for at tabe sig. Og det er ikke for at se godt ud. Det er for rusen. Rusen af endorfiner, der hamrer rundt i kroppen, når smerten tager af. En rus så vanedannende at en stor del af danske unge mistænkes for at være afhængige, skriver gratisavisen Metroxpress. »Overmotionering er et meget kendt fænomen blandt unge i dag. Jeg hører om unge, der står op klokken fem om morgenen for at nå at løbe, inden de skal i skole eller på arbejde,« siger lektor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab Birgit Peterson til Metroxpress. Hver femte i farezonenAntallet af de såkaldte fitness-junkier er ukendt, men lektoren anslår, at en femtedel af alle unge er i risikozone for at overtræne. »Man ser det hos anorektikere, men det rammer meget bredere – ofte hos unge med psykiske vanskeligheder. Man forsøger at løbe sig fra problemerne, og så bliver man afhængig af de store mængder endorfiner,« siger Birgit Peterson til avisen. Og selv om rusen på naturlige endorfiner i kroppen efter løb for langt de fleste er sund, så kan det skade kroppen, mener idrætsfysiolog Morten Zacho. Overbelaster kroppen»Kroppen bliver overbelastet, men problemet er, at hvis man holder op med at træne, bliver man rastløs, irritabel og sover dårligere,« siger Zacho. Han slår dog fast, at man ikke nødvendigvis er afhængig, fordi man træner hver dag. Hos en af Danmarks største fitnesskæder Fitness.dk mener man, at problemet er overvurderet. Englændere på afvænning»Det er eksempelvis kun 7,5 procent af danskerne, der kommer i et træningscenter. Og vores instruktører er uddannede til at holde øje med, om folk træner forsvarligt, og det er ikke uforsvarligt at træne ofte. Det er mere voldsomme vægttab, vi er bekymrede for,« siger administrerende direktør Rasmus Ingerslev fra Fitness.dk til avisen. I England er problemet imidlertid så stort, at Berkshires Huntercombe Hospital har oprettet en afvænningsklinik. »Hvis man dropper skole, venner og familie for at kunne træne hver dag, så er man i fare for at blive afhængig,« siger lederen Diane Whiteoak til New Scientist.

Kilde: Politiken og Metroexpress.

Forrige artikelLette mælkeprodukter slanker

Næste artikelHormoner øger risiko for kræft

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.