Nyheder

Probiotika mod MRSA

17. april 2013

Overdreven brug af antibiotika i danske svinestalde har givet enorme problemer med den multiresistente MRSA-bakterie. Men nu har en hollandsk svineproducent muligvis fundet en løsning.

MRSA er en stafylokok, der er modstandsdygtig overfor almindelige antibiotika. Den kan bæres på huden eller i eksempelvis næsen uden at forårsage tegn på betændelse eller infektion.

Hvis en svinebesætning har bakterien, vil ansatte på bedriften med stor sandsynlighed også have den. Selvom de kan have den uden, at den giver problemer, kan det give store problemer, hvis de senere skal behandles på et hospital. Her kan bakterien overføres til svage og syge og pludselig blive livstruende – eller bæreren kan selv få problemer ved en operation eller lignende, hvor immunforsvaret svækkes.

Antibiotika skyld i MRSA

MRSA breder sig i danske svinestalde, fordi den hyppige brug af antibiotika giver bakterien langt bedre levevilkår. Antibiotikaen slår de andre bakterier ihjel, så der ikke er så stor konkurrence om pladsen.

Den hollandske svineproducent Eric van den Heulen måtte af bitter nød finde en løsning på problemet. Hans datter bar – ligesom resten af familien – rundt på MRSA-bakterien, hvilket betød at det lokale hospital ikke ville behandle datteren for en helt anden lidelse. De ville ikke have bakterien ind på hospitalet.

Men én ting var, at datteren og resten af familien slap af med bakterien; hvis den stadig fandtes i svinebesætningen, ville det ikke nytte meget.

Probiotika udrydder MRSA

Så han begyndte at sprøjte sine grise med probiotika i rigelige mængder. Probiotika er gavnlige og sundhedsfremmende bakterier, og de tog pladsen fra MRSA-bakterien. Bakterier skal have noget at leve af, uanset om det probiotika eller antibiotika, og de gode bakterier spiste så at sige de farlige bakterier ud af huset.

Reducerede forbruget af antibiotika

Resultatet blev, at svinebonden kunne reducere brugen af antibiotika med imponerende 95 pct. Han vurderer samtidig, at den nye fremgangsmåde, der også indbefatter jævnlig rengøring af svin og materiel med vand og sæbe, ikke koster nævneværdige ekstra ressourcer. I tilgift fik han også en næsten lugtfri svinestald, fordi probiotika giver de bakterier, der skaber ammoniaklugten, dårlige livsbetingelser.

Eric van den Heulens resultater skal undersøges nærmere, før man tør anbefale samfulde, danske svinebønder at følge hans eksempel. Men forskere i både Holland og Danmark er meget begejstrede over de foreløbige resultater.

Økologisk svineproduktion bruger mindre antibiotika

I mellemtiden kan du købe økologisk svinekød for at bakke op om mindre antibiotika. I 2011 blev der i gennemsnit brugt 0,12 gram antibiotika pr. dyr pr. år i den økologiske produktion, mens det tilsvarende tal for den konventionelle produktion var højere end 1,2 gram.

Kilde: DR-TV-avisen, dr.dk, Økologisk Landsforening

Forrige artikelHøj hvilepuls forkorter livet

Næste artikelRendyrket livskraft med spirer