Nyheder

Sommerhår: Fra høstak til hårdiva

31. august 2015

Oven på sol, saltvand, vind og varme kan frisuren være mere egnet til sovekammeret end til arbejdspladsen. Derfor er vi dykket ned i krukker med hårguld, der kan få dit sommerhår til at falde på plads i bløde og sunde lokker.

Det knaser, så man næsten er bange for, det knækker. Det er nærmest ikke til at rede ud uden en liter balsam. Det har ændret farve til en uskøn falmet udgave af sig selv. Er det også din oplevelse af dit hår efter sommerens ophold i sol og saltvand?

Det kan have sin egen surfercharme med det saltvandsagtige vilde look. Man kan oven i købet købe saltvandssprays og skabe sådan et hot surferlook, når man ønsker det. Men man kan også synes, at nu er tiden inde til at få blødt bølgende hår tilbage og de flossede spidser samlet.

At pleje sit sommerhår kan faktisk også være sjovt, hvis du vælger en gør-det-selv løsning, DIY (Do It Yourself) eller gør-det-selv. Bare fordi du kan, fordi det virker, og fordi det kan være sjovere og billigere. Derfor har jeg fundet nogle forskellige forslag til at lave din egen hårkur tilpasset det, lige dit hår mangler.

Men der er også producenter, der har udviklet redningsplanker til dit hår og sammensat opskrifter af økologiske ingredienser, som er lige til at tage ned fra hylden og tage i brug. Dem starter vi med:

Til det livløse og glansløse hår

Weledas Nourishing Hair Oil er dejlig. På grund af sit indhold af kløverblomst-ekstrakt er den god til den tørre og kløende hovedbund, som du kan have fået af solen og saltvandet. Kløverblomst-ekstraktet øger bl.a. blodcirkulationen i hovedbunden. Olien masseres ind i hovedbunden og skal sidde i 20 minutter, inden den vaskes ud med shampoo. Brug evt. Weledas Oat Shampoo, der beroliger hovedbunden.

Du kan som supplement bruge Weledas Revitalising Hair Tonic til yderligere at fremme den naturlige hårvækst, fordi rosmarin og ekstrakt fra peberrodsblade hjælper hårrødderne med at optage næringsstoffer. Den fedter ikke og kan bruges uden at skulle vaske hår bagefter.

Solskadet hår

En anden spændende olie er The Organic Pharmacy Rose Hip Oil. Brug den til reparation af solskadet sommerhår: Du kommer to dråber – ja, du læste rigtigt – kun to dråber i fugtigt hår og masserer det ind. Indeholder udover hyben også frankincense og neroli.

Den er også velegnet til selve huden efter sommeren, da den er utrolig god til behandling af solskadet hud og for tidlig ældning – her  bruger du olien to gange daglig. Altså et multi-anvendeligt produkt.

Gør noget ved keratintabet

Produktserien Phyto har en plan for genopretning af hår, der har tabt al sin elasticitet, keratin og farve. Den sulfatfrie shampoo Phytokératine vasker håret, men genopbygger samtidig strukturen i håret ved hjælp af aminosyrer fra plantekeratin og hyaluronsyre. Sammen med ceramider fra risklid, der virker som celle-kit-bindemiddel, og granatæbleekstrakt som antioxidant, er det her en virksom shampoo.

Hold dig til gengæld langt fra den, hvis dit hår er fedtet og tungt.

Findes også som hårmaske, som kunne være den oplagte genopbygningskur efter sommerferien.

Til daglig pleje efter shampoo og i stedet for balsam er Phytos Huile Soyeuse allround pleje, styling og finish i én. Det er en let olie, der ikke tynger og med calendula, rosmarin og naturligvis uden silikone. Sprøjtes ind i det nyvaskede, håndklædetørre hår, der derefter er nemt at rede. Skal ikke skylles ud. Kan også bruges til styling i tørt hår.

Duftfri kvalitetshårpleje

Til dig, der går efter god kvalitet i hårshampoo og balsam, men ønsker eller har brug for, at det er uden duft, har John Masters Organics deres ‘Bare’-serie – virkelig god og blid, men virksom. Bare er duftfri  og har 14 økologiske ekstrakter og olier – f.eks kulsukker, røllike og hvid te – i shampooen.

Derudover er der i den duftfri balsam Unscented Detangler også arnica, calendula og hørfrø i kombination med den vigtige hyaluronsyre, der beskytter og fugter.

Tilskud til håret indefra

Du kan hjælpe dit sommerhår og hårbund ved at spise møghamrende sundt – din krop elsker det og elsker næringsstofferne og byggestenene. Og du behøver ikke længere undskylde for, at du elsker at spise kvalitets-næring og faktisk foretrækker at hælde rene fødevarer ind i din krop.

Sund kost kan med fordel suppleres med en periode med ekstra B-vitaminer og silicium og de gode fedtsyrer som f.eks. Oil of Life Premium med omega-3-alger eller Oil of Life Beauty. Disse tilskud er guf for hår – og huden ligeså.

Har du tid og lyst, så prøv de lækre DIY- eller ‘gør-det-selv’-hårmasker fra boksene. Det er sjovt, det er simpelt, og det kan være den hyggeligste selvforkælelse. For dig selv, en mor & datter-hyggetid eller med veninder og venner.

 

Til udtørret hår og hovedbund – den med banan og kokosolie

Du skal bruge:

½ banan

2 tsk. flydende kokosolie

3 tsk. olivenolie

½ kop mandelmælk

Sådan gør du:

Blandes godt i en skål og smøres blidt ind i hår og hovedbund.

Lad den gerne sidde i håret i alt fra 15 min. til en time, inden det vaskes ud, bare med almindelig varmt vand. Skal skylles godt igennem.

Derfor: Bananer indeholder E-vitamin, A-vitamin, kalium og C-vitamin, som er godt til en sund hovedbund. Det dufter, og håret ser blødt og skinnende ud.

Til udtørret hår – den nemme

Du skal bruge:

Ren kokosolie

Flydende, så er den fast, kan den lige lunes blidt i vandbad.

Sådan gør du:

Masseres ind i hår og hovedbund og et varmt håndklæde om hovedet i ca. 15 -20 min.

Derfor: Kokosolie er rig på proteiner, fedtsyrer, B-vitaminer, C-vitaminer, zink, kalium og jern. God til hår, som kosttilskud, til huden.

Til de spaltede ender

Dem, hvor det starter oppe på hovedet, og man ikke vil klippes endnu!

Du skal bruge:

1 avocado

1 spsk. mandel olie

1 spsk. æblecidereddike

Sådan gør du:

Masseres ind i enderne og op til alt det tørre og spaltede er dækket. Lad det sidde 20 min.

Det kan dog være, de yderste spidser stadig ville have godt af en tur til frisøren …

Til det fedtede og olierede hår – den friske

Du skal bruge:

1 citron

¼ kop æblecider eddike

Sådan gør du:

Riv citronen og rør den op i æblecidereddike, som masseres ind i hovedbunden. Lad sidde 15 min., før det vaskes ud med almindelig shampoo.

Derfor: Godt til den olierede hovedbund, også den med fedtet skæl. Regulerer og giver lethed.

Til hud og hår – den med arganolie

Du skal bruge:

¼ kop aloe vera gel fra Avivir eller Pukka

½ citron – saften

3-5 dråber arganolie

Sådan gør du:

Bland ingredienserne, vask først håret almindelig og masser så din blanding ind i håret – du skal lade det blive i. Så håret vil skinne og være blødt.

Hår og hovedbund

Dit hår og hovedbund hænger nøje sammen:

1. Hårstrået

2. Hudens overflade

3. Talg

4. Hårfollikel

5. Talgkirtel

Hår er kun så sundt, som hovedbunden tillader det. Så er der udfordringer, så start altid med hovedbunden.

Selve håret består af hornplader, som overvejende består af keratin, der er et protein.

Det er forskelligt, hvor meget vand håret indeholder, men ca. ti pct.

Selve hårets struktur og stivhed afhænger af cystein-indholdet i keratinet. At pleje håret kan derfor både handle om behandling af hovedbund (essentiel), næring til hårfolliklerne (mad, kosttilskud) og et velfungerende kredsløb.

 

Forrige artikelGravides kostvaner har betydning for hjertefejl

Næste artikelKan angst behandles naturligt?

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.