Nyheder

Spiser du også i smug?

24. marts 2010

Har du også stået med hovedet inde i skabet på jagt efter godter, ligeså snart døren er smækket efter den sidste? Så er du ikke alene…

Det amerikanske magasin Health har spurgt 600 læsere om, hvad de spiser i smug og hvordan – og det er der kommet meget underholdende viden ud af: F.eks. venter over halvdelen af os, til der ikke er andre hjemme med at finde vores hemmelige lager af godter eller smutte i kiosken efter forskellige lækkerbiskner.

Finder det i skraldespanden

På spørgsmålet om, hvad det mest mærkelige, folk har spist i smug, er det mest almindelige svar: Noget de har fisket op af skraldespanden! Så har du rodet rundt her, er du ikke den eneste.

46 pct. af læserne har prøvet at blive grebet i at finde deres hemmelige lager frem.

71 pct. gemmer beviserne i form af slikpapir m.m., ved at begrave det dybere nede i skraldespanden.

19 pct. har snuppet noget fra en ven eller ægtefælles tallerken, mens de var på toilettet.

Alle spiser i smug

Selvom smugspisning får os til at føle skyld, burde det ikke, mener lægen Michelle May, der har skrevet ”Eat what you love, love what you eat”.

– Det er meget almindeligt – alle gør det, men ingen tænker over, at alle gør det. Der er så meget skyld og skam forbundet med mad. Det tror jeg forklarer, hvorfor så meget af spisningen foregår i det skjulte, siger hun.

Hun mener, at meget smugspisning er vaner fra barndommen, som vi tager op igen. Kagedej, snacks med masser af farver og tilsætningsstoffer eller andet, der kan minde os om barndommen, hvor mor eller mormor bagte, og vi ikke tænkte over, hvor skadeligt eller usundt produktet var.

Smug-belønning

For kvinder, der lever meget sundt og passer på, hvad de putter i munden, kan det at spise i smug handle om at slippe kontrollen et øjeblik.

Men for langt størsteparten handler det om at belønne sig selv efter en hård dag. Mad og søde sager kan levere både et psykisk og fysisk kick.

– Noget mad udløser simpelthen en biokemisk følelse af behagelighed, siger Ernæringspsykolog Julia Ross.
– Mad kan stimulere udløsningen af endorfiner, der er kroppens egen morfin. Og når du foretager dig noget lusket, får du samtidig en lille stressreaktion, som også skubber til endorfinerne.

Mad i smug feder stadigt

Selvom der ikke er grund til at skamme sig over sit smugspiseri, så er det hverken sundt eller slankende.

Nogen har en idé om, at fordi det foregår i smug, så har vi bedre kontrol over det. At hvis vi spiser det i fuld offentlighed, så kan vi jo gøre det hele tiden og uafbrudt. Men sådan forholder det sig ikke nødvendigvis.

Tværtimod er der mange af os, der helt mister følingen med, hvor meget vi egentlig spiser, når vi gør det i smug. Så der ryger helt sikkert meget ekstra ind på kaloriekontoen.

Når vi skal gøre det i hemmelighed og hurtigt, har vi også en tendens til at sluge maden eller snacken – det vil sige, at vi slet ikke får den nydelse ud af det, som hvis vi tager os tid til at synde og smager på godbidderne.

Kilde: health.com

(Oprettet den 24. marts 2010)

Forrige artikelDårlig motorik hos halvdelen af danske børn

Næste artikelLivsstilen gør os søvnløse

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.