Nyheder

Tjek skolemælken

Børns vaner og aktiviteter formes dels af de rammer som skolen giver, men selvfølgelig også af den forståelse børn oplever i hjemmet.

29. august 2007

Børns vaner og aktiviteter formes dels af de rammer som skolen giver, men selvfølgelig også af den forståelse børn oplever i hjemmet. Derfor er det vigtigt i fællesskab at sikre sunde rammer for børn. Start derfor med at gi´ skolemælken et tjek!

De fleste børn er nu godt i gang efter skolestart og til en god skoledag hører også sund mad og for mange børn også skolemælken. Skolemælk anno 2007 er dog meget andet end den ¼ liter let- eller sødmælk som vi kender den fra vores egen skoletid. Forældrene skal hjælpe med det sunde valgBørn kan ikke alene tage ansvar for at tage sunde valg. Derfor er det vigtigt, at du som forælder hjælper til – og gør det sunde valg til det naturlige valg. Får dit barn fx et sundt mælkeprodukt som mini-, skummet- eller kærnemælk til frokost er det et godt skridt i den rigtige retning. Mange børn har smag for det søde. Hvis børnene selv får lov til at vælge, foretrækker de typisk en kakaomælk sammen med deres frokost. Kakaomælk har et højt sukkerindhold dvs. er tilsat 5 gram sukker pr 100 gram, og kan derfor ikke regnes som værende en del af sund hverdagsmad. 80% af alle dansk børn får mere sukker end de max anbefalede 10% af det daglige indtag. Derfor er det vigtigt at begrænse det daglige indtag af sukker fra fx kakaomælk, saft og sodavand. Vælg derfor et mælkeprodukt til dit barns madpakke, der ikke er tilsat sukker som kakaomælk. Vælg fx skummet-, mini-, eller kærnemælk. Alle disse mælke typer har et lavt fedtindhold og ingen tilsat sukker. De er rige på vitaminer og mineraler, og er et godt bidrag til den ½ liter mager mælkeprodukt, som er den mængde, der dagligt anbefales at både børn og voksne får. Skolens opgaveBørn opholder sig mange timer dagligt i skolen. Derfor er det vigtigt, at skolen er med til at fastlægge nogle sunde rammer, og således kommer til at spille en aktiv rolle i arbejdet for børns sundhed. Skolen kan være med til at fremme de sunde rammer for eleverne ved fx at fravælge kakaomælken, som udbydes gennem skolemælksordningen. Desuden kan skolen herunder bestyrelsen i samarbejde med ledelsen og lærerpersonale iværksætte formulering af en mad- og måltidspolitik. Her fastsætter ledelsen i samarbejde med forældre og lærer rammer for sund mad og drikke i skolen. Her er det også muligt at kigge nærmere på de udbud skoleboden har af både mad og drikke. Hjælp at henteRejseholdet giver gratis rådgivning og hjælp til bl.a. skoler, der ønsker at oprette en madordning eller formulere en politik på madområdet. Rejseholdet kan kontaktes på 80 60 10 60 mellem kl. 9-12 alle hverdage. Kilde. www.altomkost.dk

Forrige artikelSpis fisk – også når du er gravid

Næste artikelSådan får du mange børn