Krop

Træt af at være træt og have ondt?

Foto: Scanpix/Iris
24. januar 2019

Teorier og begyndende forskning i forskellige lidelser som fibromyalgi og kronisk træthedssyndrom peger på, at patienterne er ramt på mitokondrierne. Det er vores små kraftværker, der kører på coenzymet Q10, som vi danner mest af, når vi er unge og raske.

Vi oplever alle at blive overvældet af træthed og udmattelse nogle dage, hvor kroppen hungrer efter et skud energi. Men for mennesker med kronisk træthedssyndrom og fibromyalgi er træthed og energiforladthed et dagligt symptom, der sætter store begrænsninger i hverdagen.

I Danmark lever ca. 100.000 personer med fibromyalgi. Men sygdommen forvirrer lægerne, da der ikke er ret mange sikre objektive forandringer.

Verden fik øjnene op for den skjulte reumatologiske sygdom, fibromyalgi, efter popstjernen Lady Gaga fortalte, at hun lider af syndromet og senere lavede en dokumentarfilm, som satte fokus på lidelsen.

Det er hovedsageligt kvinder, der lider af fibromyalgi, og de oplever typisk udtalt træthed, stivhed, dårlig søvn, depression og en såkaldt “generaliseret smertetilstand”. Det vil sige, at de oplever smerte i alt væv og fra alle muskler, senetilhæftninger og led.

Svækkelsen af musklerne beror blandt andet på en dårlig funktion af cellernes ”kraftværker”, mitokondrierne.

Naturligt energitilskud

Den spanske læge Dr. Mario Cordero har tidligere lavet undersøgelser med Q10-tilskud til fibromyalgi-patienter. Han blev interesseret i fibromyalgi, fordi hans far led af kroniske smerter. Efter en gennemgang af den eksisterende litteratur, fandt han, at fibromylagi-patienter led af mitokondrie-dysfunktion i deres muskler, hvilket ledte ham til behandling med coenzym Q10.

Dr. Cordero gennemførte derfor i 2013 et mindre studie på 20 kvinder med fibromyalgi. Halvdelen fik Q10, og den anden halvdel fik placebo. Studiet var såkaldt dobbelt-blindet, hvilket vil sige, at hverken patienter eller forskere vidste, hvem der havde fået hvad, før resultaterne forelå.

Formålet med undersøgelsen var, at afklare hvilke kliniske effekter, der vil kunne opnås med et tilskud på 300 mg coenzym Q10 dagligt i 40 dage.

Doserne bestod af tre Bio-Qinon Q10 dagligt. De patienter, der fik Q10, oplevede en halvering af smerter og træthed. Man fandt frem til resultatet gennem spørgeskemaer, som alle tyve patienter havde besvaret før og efter forsøget.

Bedre humør med mindre træthed

Når kroppen løber tør for energi, kan det ofte mærkes på humøret, og man har ikke lyst til noget som helst. Et spansk pilotstudie fra 2014 viste, at Q10 også kan mindske symptomerne på depression hos fibromyalgi-patienterne.

Coenzymet indgår i cellernes energiomsætning, og vi danner det selv naturligt i kroppen – produktionen topper dog, når vi er 20-25 år. Q10 samler de frie radikaler op, og uskadeliggør dem derved, og når Q10 holder cellen så ren som muligt, stiger omsætningen og energien igen.

Virkningen kan skyldes stoffets evne til at beskytte cellernes energifabrikker og mildne oxidativt stress, der er en forstyrrelse i balancen mellem antioxidanter og frie radikaler i kroppen.

Ømme muskler uden Q10

At coenzymet ikke blot er vigtigt i forhold til almindelig træthed, men i særdeleshed i forhold til vores muskler, viser rigtig meget anden forskning.

F.eks. oplever mange, der tager statiner (kolesterolsænkende midler), at medicinen kan give ømme muskler. Man har længe haft mistanke om, at statiner påvirker kroppens produktion af Q10, og vævsprøver fra muskler hos statinpatienter viser, at de indeholder mindre Q10 end muskler hos ikke-brugere.

Når vi ikke producerer den mængde Q10, der skal til, får vi altså lettere ondt og bliver hurtigere trætte.

Den vigtigste muskel

Ligeledes har et af de mest omfattende forsøg med naturlige tilskud Kisel 10-studiet i Sverige vist, at Q10 spiller en stor rolle for hjertesundheden hos ældre. Her oplevede forsøgsdeltagere, der fik en kombination af Pharma Nords Q10-præparat og SelenoPrecise, en halvering af hjerterelaterede dødsfald i forhold til placebogruppen.

Al energiomsætning i kroppen forudsætter, at vores mitokondrier virker, og at der er Q10 tilstede for at holde maskineriet kørende. Coenzymet er altså essentielt for, at vores hjerte kan slå, og for at vi overhovedet kan komme ud ad sengen.

Hvis patienter med kronisk træthedssyndrom og fibromyalgi er ramt på mitokondrierne, er der altså god grund til at være bekymret.

 

Kilder: 

Cordero MD, et al. Can Coenzyme Q10 Improve Clinical and Molecular Parameter in Fibromyalgia? Antioxid & Redox Signal 2013. E-pub ahead of print.

www.endfatigue.com/web-newsletters/nl_2011-06-23.html

https://news.ku.dk/all_news/2013/2013.1/cholesterol-medicine-affects-energy-production-in-muscles/

 


 

Hvordan påvirker mitokondrierne vores helbred

Tre vigtige områder bliver ramt i kroppen, når mitokondrierne kører på nedsat kraft:

• Vores immunforsvaret bliver svækket.

• Vores stofskifte falder (hvilket også giver diffuse symptomer, som træthed og smerter).

• Der sker biologiske forandringer i hormonsystemet.

 


 

Fibromyalgi

Udover smerter og træthed, plages fibromyalgipatienter også  af ukarakteristiske symptomer som svimmelhed, hovedpine, synsforstyrrelser, lydfølsomhed, problemer med hukommelsen og koncentrationen, kvalme, maveproblemer, uro, angst m.m.

 


 

Kronisk træthedssyndrom

(Myalgisk encephalopathi) er en tilstand, hvor man har en unormal følelse af energisvigt og træthed af over 6 måneders varighed, som hæmmer ens dagligdag

Nøglesymptomet ved kronisk træthedssyndrom er udtalt træthed eller udmattelse, der ikke forsvinder ved hvile eller søvn.

Forrige artikelSynet på psykisk syge er absurd

Næste artikelSalat med perlerug og figner