Krop

Byg din baby

1. juni 2015

Ammede babyer har en højere IQ, længere uddannelse og tjener mere som 30-årige. Det viser et 30 år langt brasiliansk studie. Der er ingen tvivl om, at amning er godt for din baby, men der er langt mere til ordentlig babynæring – både før og efter graviditeten.

Når et lille nyt liv skal bygges, er det en fantastisk proces, der finder sted. Der bliver konstant dannet millioner af nye celler, hvilket ikke mindst kræver en masse forskellige næringsstoffer og energi. Når der skal bygges et nyt hus, så er det ikke lige meget, hvilken kvalitet af mursten og cement du vælger. På samme måde er det heller ikke lige meget, hvilke stoffer kroppen har tilgængeligt, når den skal bygge en ny baby – først inde i livmoderen og dernæst uden for kroppen med ammemælken som kilde til energi og næringsstoffer.

Desværre er det ikke et emne, som fylder særlig meget, når man møder op hos lægen og jordemoderen til konsultationer, eller når sundhedsplejersken kommer på besøg i den nye familie.

Ofte hører man her, at det betyder ikke så meget, hvad du spiser. Så længe du spiser efter de officielle kostråd og så nogle enkelte tilskud af jern, D-vitamin og folinsyre.

Hvis man dykker lidt ned, er det dog lidt mere nuanceret. Faktisk har du som kommende og nybagt mor nogle rigtigt gode muligheder for styrke dit barns krop og sundhed ved at være bevidst om, hvilke næringsstoffer, du giver kroppen at arbejde med.

De fede byggesten

Under graviditet: Der skal selvfølgelig indtages tilstrækkeligt med energi. Det er dog sjældent et problem i Danmark i dag med mindre mor har en spiseforstyrrelse eller en anden sygdom. Basis for en sund graviditet er selvfølgelig en sund og varieret kost med mange grøntsager, sunde proteiner, kulhydrater og fibre. Det er vigtigt at holde et stabilt blodsukker, så kroppen har de bedst mulige betingelser for at udføre det store arbejde, det er, at bygge en lille ny krop. Tilstrækkeligt med sunde fedtstoffer – ikke mindst de essentielle omega 3-fedtsyrer. Hjernen, nervesystemet og synet har brug for store mængder omega 3-fedtsyrer især typerne DHA og EPA, som kommer fra fisk, skaldyr og alger.

Hvis du skal spise dig til tilstrækkeligt DHA og EPA, skal du spise op imod 300 gram fisk om ugen – mest fede fisk, men ikke rovfisk – heller ikke tun på dåse, samt Østersølaks. Opdrættede fisk kan have varierende indhold af omega 3, det kommer helt an på, hvilket foder, de har fået, og derudover kan de konventionelle fiskeopdræt være ret miljøbelastende.

Det kan være lidt svært at følge alle disse anbefalinger, og derfor kan et rigtig godt alternativ være en god kvalitetsfiskeolie. Vælg en, der har gode mængder af både DHA og EPA, som er uden tungmetaller og som ikke er harsk. Hvis du har fravalgt at spise fisk, fordi du for eksempel er veganer, så kan du købe DHA og EPA fra alger på kapsler.

Du har også brug for andre typer af sunde fedtstoffer. Spis derfor hver dag nødder og kerner og brug forskellige typer af koldpressede økologiske olier.

Efter fødslen/når du ammer: Her er det igen meget vigtigt, at mor får masser af omega 3 fra fisk og skaldyr eller fra fiskeolie eller alternativt algekapsler. Det lille barn er stadig i fuld gang med at udvikle hjernen, nervesystemet, synet og så videre. Hvis mor spiser for lidt DHA og EPA kan det have en negativ effekt på barnets kognitive udvikling. Samtidig skal hun stadig være opmærksom på de skadelige tungmetaller i rovfisk, som kan skade hjernen hos det voksende barn. Derfor er det en god kvalitetsfiskeolie et fornuftigt valg.

Vitaminer og mineraler til byggeriet

Under graviditet: Udover fedtstofferne er det også meget væsentligt at få optimale mængder af vitaminer og mineraler – og der er jo brug for ekstra, fordi der skal være nok til både mors krop og det hastigt voksende foster. Det kan være meget svært, for ikke at sige umuligt at spise sig til, da vores afgrøder ikke indeholder nær så mange næringsstoffer, som tidligere. Mange gravide oplever også perioder med kvalme, hvor det er svært at få noget ned.

Tag derfor en god kvalitets multivitamin/mineral. Vælg en med organiske mineraler og naturidentiske vitaminer, så kroppen kan optage det bedst muligt. Vær opmærksom på, at der er mindst 400 mcg folinsyre i, som har vist sig at forebygge neuralrørsdefekt. Se også efter jod. Mangel på jod kan føre til væksthæmning og nedsat mental udvikling, viser en stor engelsk undersøgelse med 14.000 mødre.

Vælg også meget gerne en multivitamin, der indeholder både K1- og K2-vitamin. K2 vitamin er specielt vigtigt for, at det lille barn får dannet stærke knogler.

D-vitamin er meget vigtigt for knoglerne og for immunforsvaret. De fleste danskere mangler D-vitamin, og det er derfor vigtigt at supplere op, da de fleste vitamin/mineralpiller kun indeholder forholdsvis små mængder. Allerbedst er det at få taget en blodprøve og tjekket indholdet af D-vitamin i blodet. Det skal helst ligge omkring de 100 nmol/L. Alternativt kan du roligt tage mellem 25 og 50 mcg D-vitamin dagligt under graviditeten. Den bedste optagelighed får du ved at vælge D-vitamin på spray, som optages direkte gennem mundens slimhinder.

Hvis du tager fiskeolie i form af levertran, er det en god idé at vælge en multivitamin/mineral, der ikke har et for højt indhold af A-vitamin (retinol) eller har A-vitamin i form af betacaroten, som først bliver omdannet i kroppen til A-vitamin, når der er brug for det. Undersøgelser har vist, at meget store mængder A-vitamin (3000 mcg i alt fra mad og tilskud) øger risikoen for misdannelser hos fostret.

Gravide anbefales et tilskud af jern fra 10. graviditets uge, men mange oplever at få problemer med maven, når de tager jern. Hvis du vælger et letoptageligt jerntilskud, kan du dog nøjes med en mindre dosis og dermed minimere risikoen for forstoppelse. Aminojern optages to-fire gange bedre end traditionelle jernprodukter, og så det er nok at tage 25 mg dagligt frem for de anbefalede 40-50 mg.

Der findes nogle vitaminpiller, som er specielt beregnet til gravide, men det er ikke nødvendigvis det bedste valg. De opfylder nemlig sjældent alle disse anbefalinger. Så kan du lige så godt vælge en god kvalitets standard vitaminpille og eventuelt supplere op, hvor det er nødvendigt.

Efter fødslen/når du ammer: Også indholdet af vitaminer og mineraler i modermælken bliver påvirket af mors indtag. Undersøgelser har blandt andet vist, at et lavt indhold af B12 i modermælken også kan forstyrre den kognitive udvikling hos barnet. Det er især relevant at være opmærksom på dette for vegetarer og veganere samt mødre, der har fået lavet en Gastric Bypass-operation.

Alle ammende bør fortsætte med at tage en god kvalitets vitamin/mineralpille og eventuelt ekstra D-vitamin.

Tarmfloraen er også en byggesten

Det er en fantastisk god investering at booste kroppen med et tilskud af gavnlige tarmbakterier – de såkaldte probiotika. Når barnet fødes, arver det sin mors tarmflora, og derfor er det af afgørende betydning, at mors tarmflora er i balance. Det er her i tarmene, at mindst 70 pct. af immunforsvaret har til huse, og nedbrydningen og optagelsen af næringsstoffer til kroppen finder sted her. Faktisk kan man sige, at en sund fordøjelse er en altafgørende basis for en sund krop. Undersøgelser har også vist, at hvis gravide tager tilskud af probiotika, mindskes risikoen for at deres børn får allergi.

Efter fødslen/når du ammer: Probiotika er stadig en god investering efter fødslen. Undersøgelser har vist, at når den ammende mor tager probiotika, så overføres de gavnlige bakterier via ammemælken til barnet. Undersøgelser fra grise, hvis organsystem ligner menneskers til forveksling, har vist, at hvis søerne får tilskud af probiotika producerer de mere mælk til smågrisene, og færre smågrise dør. Når barnets fordøjelsessystem bliver styrket godt fra starten med gavnlige bakterier, så er basis for et godt og balanceret immunforsvar lagt.

Et immunforsvar i balance sørger for at holde sygdomme fra porten, og samtidig sørger det for ikke at overreagere på uskadelige stoffer og skabe allergi eller autoimmune sygdomme.

 

Lev fedt og hold blodsukkeret stabilt

Den ammende mor kan med fordel være særlig opmærksom på at holde sit eget blodsukker stabilt ved at spise sunde proteiner og fedtstoffer til alle måltider.

Koldpresset økologisk kokosolie er en fantastisk kilde til fedt for den nybagte mor. Kokosolie indeholder blandt andet laurinsyre, som er en fedtsyre, der virker hæmmende på svampe, bakterier og virus.

Undersøgelser har vist, at hvis mor spiser ekstra kokosolie, så øges indholdet af laurinsyre i ammemælken. Når mor spiser en blodsukkerstabiliserende kost, bliver ammemælken også mere blodsukkerstabiliserende. Det betyder, at barnet vokser godt og holder sig mæt og tilfreds, og det har blandt andet en stor betydning for barnets søvn. Når ammemælken er godt fyldt med sunde fedtstoffer, så er barnet mæt i længere tid og sover derfor bedre. Det er også muligt at amme barnet fuldt ud i længere tid, fordi ammemælken mætter barnet godt.

Det er altså vigtigt at kaste al fedtforskrækkelse langt væk, når du er gravid og ammer.

 

Vækstkurver

Der er ikke noget som vækst og vejning, der kan få nybagte forældre på mærkerne, for i den første tid er det en af de få metoder, der er til at måle barnets trivsel. Vækstkurver er en god hjælp til at holde øje med barnets sundhed. Men husk, at de kun er en del af billedet.

Husk at se på hele barnet.

  • Det er normalt, at børn taber sig i de første dage, indtil amningen er godt i gang.
  • Det er ikke unormalt, at børn i kortere perioder stagnerer i vægt.
  • WHO´s vækstkurver er baseret på et vellykket ammeforløb. Hvis et barn har en lidt lavere vægtstigning de første måneder, er der ingen grund til panik eller til at begynde at give tilskud. Sæt først ind med amme-hjælp. Se på ammeteknik og optimer indtaget af fedtstoffer, væske og probiotika.
  • Lad være at sammenligne med andre børn. Forældres højde og BMI spiller ind. Børn, der får modermælkserstatning, har et andet vækstmønster.
  • Hvis du gerne vil vide, om dit barn får nok at spise, så hold øje med, at der kommer gode våde bleer, og om dit barn er overvejende glad og tilfreds. Det skal tages med, når du kigger på dit barns vægt.

 

Forrige artikelSelleri i strimler (Rasmus Kofoed)

Næste artikelNår glæden udebliver i graviditeten