Nyheder

Dagplejere gør børn sundere

24. august 2009

Dagplejere vil gerne hjælpe med at gøre børns omgivelser sunde. Både når de bliver passet og derhjemme. Det viser et samarbejde mellem dagplejerne i Allerød Kommune og Kræftens Bekæmpelse.

-Jeg synes, det er underligt, at dagplejen kan få lov til at ryge i hjemmet. Man har hele tiden dækket sig ind under, at det jo er et privat hjem. Det er da også rigtigt, men vi må heller ikke have små søer i haven, for så kan børnene drukne. Altså, jeg kan ikke se forskellen. Der bliver grebet ind i vores råderum omkring vores hjem, når vi er dagplejere, men det er jo en del af at have det job.

Sådan siger en af de 32 dagplejere i Allerød, som har medvirket i Kræftens Bekæmpelses projekt ’Dagplejen som sundhedsformidler’. Et projekt, der ikke har fokus på hvorvidt dagplejerne ryger eller ej, men på at skabe de bedste rammer for børn, der bliver passet. Blandt andet ved at gøre dagplejeren til sundhedsformidler og rollemodel.

Utilstrækkelig rygelov

Den nuværende lovgivning beskytter nemlig ikke børnene godt nok, mener Bodil Schroll Harboe, der er projektleder i Kræftens Bekæmpelse.

-Som det er i dag, må der gerne ryges indendørs i dagplejehjem, og selv om det er uden for åbningstiden, vil der stadig være skadelige stoffer i hjemmet, når børnene kommer, siger hun.

Netop den kendsgerning, at man ikke bare kan åbne vinduerne eller lade emhætten klare røgen, gjorde stort indtryk på flere af dagplejerne. En dagplejer siger:

-Det der med, at det siver op alle mulige steder, det var jeg simpelthen ikke klar over. Jeg troede, at når der blev røget i ét rum, så blev det hovedsageligt derinde.

Røg kan give syge børn

Røgens skadelige effekt på dagplejebørnene, var også en ting, som flere af dagplejerne kom til at tænke over i løbet af projektet.

-Det fik mig bare til at tænke over, at det kan give børnene nogle sygdomme, både allergier og luftvejsproblemer – noget, som man måske ikke tænkte over før.

I Kræftens Bekæmpelse er man glade for dagplejernes modtagelse af projektet.

-I starten var vi spændte på, hvordan projektet ville blive modtaget. Man går jo meget tæt på, når det handler om folks private hjem. Men det var glædeligt at se, at dagplejerne var glade for at få mere viden om passiv rygning og også tog stilling til, hvad de kunne gøre for bedst muligt at beskytte børnene i hverdagen, siger Bodil Schroll Harboe.

Snak om røg med forældrene

Ud over at give børnene mulighed for otte timers røgfrihed, når de er i dagpleje, har projektet også rustet dagplejerne til at tale med forældrene om at beskytte børnene. Et ømtåleligt emne, men i nogle tilfælde har dagplejeren fået forældrene til at indse, at deres barn får det bedre uden røg i hjemmet. En dagplejer fortæller:

-Jeg har fire par forældre, og de tre af dem ryger ikke, men den fjerde af dem ryger. Og hendes barn har astmatisk bronkitis. Derfor foreslog jeg, om det ikke var en god idé at lade være med at ryge, i hvert fald indendørs. Og det har hun taget til sig. Det kom ligesom af sig selv, fordi barnet var så sygt, og fordi rygningen kunne være medårsag til det.

Dagplejerne er vigtige for børnenes sundhed

Dagplejernes store opbakning til at gøre noget for børnenes sundhed og til at deltage i projektet viser, hvor vigtigt det er, at man inddrager dem, der har en hverdag med børnene, mener Bodil Schroll Harboe:

-Loven om røgfrie miljøer skal snart revideres. Vi håber naturligvis, at den nye lov sørger for at alle børn beskyttes mod passiv røg i dagplejen – også mod røg og partikler, der stammer fra rygning uden for dagplejens åbningstid. Men selv om børnene beskyttes med lovgivning, viser vores projekt også hvor stor betydning det har, at man inddrager dagplejerne selv. Vi anbefaler derfor, at man fra kommunalt hold, sætter lignende projekter i gang andre steder i landet.

Kilde: cancer.dk

(Oprettet 24. august 2009)

Forrige artikelForsker: Sliksyge kan trænes væk

Næste artikelHanssons hjem har madglæde