Nyheder

Den søde, fede juletid

9. december 2014

Der er mange kalorieminer med snubletråde i juletiden. Vi gennemgår nogle af dem og kommer med tips til den efterfølgende forbrænding.

Du bliver ikke tyk af julemaden. Du bliver tyk af al den øvrige mad fra januar til december. Så er det på plads. Men der kan alligevel være gode grunde til at have nogenlunde styr på kalorierne på julebordet, hvis du gerne vil holde vægten eller smide nogle kilo.

Kalorier til én dag i ét måltid
Kaloriebehovet er afhængig af dit køn, din alder og dit aktivitetsniveau, men som tommelfingerregel kan du dog godt regne med ca. 2000 kcal for kvinder og 2500 kcal for mænd. I den sammenhæng kan det måske komme som en overraskelse, at en typisk juleaftensmenu med and, rødkål, ribsgele og to slags kartofler typisk indeholder 1800 kcal pr. portion. Og hvem kan nøjes med én portion, når nu skindet er så sprødt?

De 1800 kcal er vel at mærke uden den efterfølgende ris a la mande, der typisk løber op i 600 kcal pr. portion. Så i én enkelt julemenu er der altså omtrent kalorier nok til en voksen mand en hel dag. Det er nok meget godt, at de færreste spiser sådan hver eneste dag.

Småkager og julekonfekt byder som regel på mellem 500 og 600 kcal pr. 100 gram, og et glas gløgg løber op i 180 kcal pr. glas.

De mange fristelser
Dertil kommer naturligvis alle de ekstra kalorier, julen byder på. For der skal jo helst være noget at putte i munden hele tiden, hvis vi skal hygge os. En ekstra juleøl med sine 160 kcal, nogle håndfulde konfekt og småkager og så fremdeles. For når det står fremme, spiser vi jo af det. Et godt tip må være at nøjes med frugt og nødder på bordet, for selvom det heller ikke er kaloriefrit, kræver det trods alt en lidt større indsats at spise af det. Så kan du gemme småkagerne og konfekten til mere specielle lejligheder.

Men det er let at få for mange kalorier i juletiden, og fred være med det. Det ville jo ikke være det samme, hvis du skulle drikke postevand og spise rå broccoli, vel? Det kan dog være sundt at have i baghovedet, hvor lang tid det tager at forbrænde 1000 overskudskalorier.

Cykling og løb er effektivt
Hvis du løber eller cykler med en forholdsvis høj intensitet, er det klaret på halvanden time. Hvis du foretrækker at spadsere, skal du have god tid, for det kommer til at tage omkring otte timer. Men hvis du sætter tempoet lidt i vejret, så pulsen kommer op, kan en omgang powerwalk forbrænde 1000 kcal på omkring tre timer.

Hvis du vil have gang i juleromantikken og går på skøjtebanen med dine kære, skal du regne med at være i gang i fire timer, før de 1000 kcal er væk. Og så kan det jo godt være at romantikken er væk. Fem timer på golfbanen kan også brænde julefedtet af.

Kilde: Netdoktor.dk, iform.dk

Forrige artikelTredje søndag i advent

Næste artikelSund dip