Nyheder

Er dit barn inaktivt?

Foto: Adobe Stock
9. september 2019

Meget få 11-15-årige er fysisk aktive en time om dagen. Det viser en ny undersøgelse fra Sundhedsstyrelse, som har målt det reelle aktivitetsniveau blandt børn og unge i gruppen.

Børn og unge bør være fysisk aktive 60 minutter om dagen ifølge Sundhedsstyrelsen. Desværre er realiteten, at rigtig mange i den aldersgruppe ikke lever op til anbefalingerne. I en ny undersøgelse foretaget af Institut for Folkesundhed på vegne af Sundhedsstyrelsen, har man ved hjælp af aktivitetsmålere på børn og unges lår, kunne måle deres reelle daglige aktivitet.

Den tilgang er anderledes end ved tidligere undersøgelser, hvor man har bedt de unge om selv at svare på hvor fysisk aktive, de er. Ud fra målingerne står det klart, at alt for mange danske børn og unge bevæger sig for lidt. Faktisk bruger gennemsnittet af de 11-15-årige 1t vågne timer om dagen på at sidde eller ligge ned.

De mest inaktive er pigerne, mens de mest aktive er de 11-årige drenge. Men selv blandt denne gruppe er det kun 42 procent som er aktive en time om dagen. For 15-årige piger er det kun 6 procent.

Bevægelse i barndommen trækker lange spor

Der er altså et tydeligt problem med at få børn og unge til at røre sig nok. Og det er en skam på flere parametre. For det første er mangel på bevægelse et sundhedsproblem for både den fysiske og mentale sundhed. For det andet er vaner i barndommen i høj grad med til at forme aktivitetsniveauet i voksenlivet. Projektleder i Sundhedsstyrelsen Tue Kristensen udtaler:

– Vi ved, at hvis man er fysisk aktiv som ung, er der større sandsynlighed for, at man bliver ved med at være fysisk aktiv som voksen og ældre. Derfor skal der gøres endnu mere for at støtte de 11-15-årige i at være fysisk aktive i hverdagen.

Spørgsmålet er så, hvordan man får gruppen til at lette rumpetten og hoppe på cyklen, spille fodbold, løbe en tur, lege rollespil, gå til dans eller andet?

Motion skal være lige til

Man kan oplyse om de positive og negative virkninger ved at leve som sofa-kartoffel. At mangel på bevægelse giver svagere knogler, øger risikoen for type 2-diabetes, øger mængden af fedt i blodet og risikoen for overvægt, som kan lede til en lang række sygdomme. At det giver dårlig kondition, svage muskler, kan lede til kræft og hjerteproblemer.

Men alt det ved de fleste efterhånden. Måske gør børnene ikke, men de fleste forældre kender mere eller mindre indgående til effekterne af aktiv versus passiv livsførelse. Så hvorfor sidder de unge alligevel så stille?

Ifølge Hummel handler det til dels om måden, sundhed bliver kommunikeret og til dels om tilgængelighed. I en pressemeddelelse udtaler CEO Allan Vad Nielsen, at en belærende og demotiverende tone får mange forældre til at lukke af for det, de egentlig godt ved, nemlig at motion er sundt. Derfor har sportstøjsfirmaet langeret et nyt projekt, der skal hjælpe med at gøre det let og sjovt for hele familien at få mere gang i kroppen i løbet af dagen.

Udnyt ventetider

PROJECT EVERYDAY ACTIVE er navnet på projektet, som er udarbejdet af Hummel i samarbejde med forfatterne Ida Enghave og Karsten Bjerring, der står bag bogen ”Bevæg dig med dit barn”. Projektet består i sin enkelthed af en række instruktionsvideoer til bevægelseslege som familier kan lave sammen. Legene er i forskellig sværhedsgrad og henvender sig til 0-12-årige og deres forældre og søskende.

Legene er blevet testet på udvalgte familier, inden de er blevet lagt gratis ud på Hummels hjemmeside. De varer mellem 10 og 20 minutter, så det er nemt for en travl familie at få klemt mere bevægelse ind i hverdagen – det kan være mens man venter på at lasagnen bliver færdig, som et afbræk efter skole og arbejde inden der skal sættes vasketøj over eller sågar i en lang reklamepause mellem tv-programmer.

Der er lagt ti øvelser klar på hjemmesiden, og det er muligt at melde ind med feedback eller forslag til andre øvelser og lege, som andre familier kan få gavn af.

Forrige artikelGo Grøn: Plant et træ

Næste artikelHvad er det nu lige, hørfrø kan?