Nyheder

Gør klimaet en tjeneste og drik din kaffe 

Kaffe er måske ikke det bedste for klimaet – og netop derfor er det vigtigt, at du drikker det, du har brygget. Eller finder anden anvendelse for resterne.

Foto: Shutterstock
9. maj 2023

Kaffe er måske ikke det bedste for klimaet – og netop derfor er det vigtigt, at du drikker det, du har brygget. Eller finder anden anvendelse for resterne.

De fleste kender det vist. Friskbrygget kaffe i koppen. Du nyder duften og nipper forsigtigt til den. Så bliver du forstyrret af arbejdsopgaver, og pludselig er kaffen kold og kedelig. Du hælder den i vasken og skænker en ny kop. Eller brygger nyt. Hvis du har din kaffe i kapsler, er det nemt at brygge en ny kop. 

Der bliver drukket en del kaffe i hele Skandinavien, så der bliver uden tvivl også hældt mange liter kold kaffe i vasken.   

Kaffe har en stor negativ indvirkning på klimaet

Fordi vi drikker – og smider – enorme mængder ud, har kaffen stor negativ indflydelse på biodiversiteten. Det mener Verdensnaturfonden, WWF, som med sin nyudgivne version af Vegoguiden ønsker at hjælpe forbrugerne med at træffe mere bæredygtige valg. 

Vegoguiden er blevet til i et samarbejde mellem den svenske olympiske komité og WWF. Guiden er en lille del af et noget større projekt, som skal sætte fokus på vegansk mad og hård fysisk træning. Det er en ret udbredt misforståelse, at man ikke kan træne hårdt uden at få proteiner fra animalsk kost. Projektet “Vego i verdensklasse” har skullet gøre op med de fordomme, og en del af projektet har været Vegoguiden, der kommer med anbefalinger af mad og drikke med det mindste klimaaftryk.  

Vælg økologisk kaffe for klimaets skyld

Nyt i årets guide er vurderingen af kaffe, te og kakao. Kaffe beskrives som en af de fødevarer, der har størst indflydelse på den biologiske mangfoldighed, set i forhold til svenskernes samlede kost. Det skyldes især, at artsrige arealer opdyrkes og omdannes til kaffeplantager, hvilket er en del af årsagen til, at almindelig kaffe får gult lys i Vegoguiden, mens økologisk kaffe får grønt lys. 

 Ved at vælge miljømærket kaffe, såsom økologisk eller Rainforest Alliance certificeret kaffe, kan du reducere din miljøbelastning. Sørg altid for at drikke den kaffe, du har brygget. 

Instant kaffe er et mere klimavenligt valg

Det er dog ikke al kaffe, der er lige slemt. Instant kaffe kræver mindre kaffe pr. kop end brygget kaffe. Og spildet er mindre, da du ofte kun gør så meget, som du har brug for. Og vælger du havredrik i stedet for mælk i din latte eller cappuccino, bliver klimaaftrykket betydeligt mindre. 

Hvor godt står te i forhold til klimaet? 

Te får grønt lys i Vego-guiden, primært fordi der bruges så lidt te per liter færdig drink. Det er vigtigt at vælge økologisk te, da påvirkningen på biodiversiteten kan være stor. 

Sådan mindsker du kaffespild 

  • Lav ikke mere kaffe, end du planlægger at drikke. 
  • Hæld kaffen på en termokande eller varm en rest kaffe op, når du skal til at drikke. 
  • Lav isterninger af kafferester – perfekt til is-latte. 
  • Brug kafferester i mad og andre drikkevarer. 
  • Giv grumset til dine planter – det indeholder blandt andet fosfor og kvælstof. 

Forrige artikelNetsurfing mindsker måske risiko for demens

Næste artikelVær god ved huden, når solen sætter ind

Thomas la Cour

Journalist