Krop

Ingen grund til test

Foto: Shutterstock
21. november 2020

Denne vinter er du særligt opmærksom, hvis næsen løber eller halsen snører til. Tanken om en Covid-19 infektion er ubehagelig, og de hyppige coronatests er ubelejligede. Så der er ekstra grund til at give luftvejene de bedst mulige vilkår.

Med de hyppige opstramninger af rejsevedledninger må de fleste af os se frem til en lang vinter på hjemlige breddegrader med masser af indendørs ophold – ikke kun på jobbet men også i fritiden, når koldt og vådt vejr tvinger os til at blive i sofaen.

Inde i stuen er dejligt at være for hele familien. Men det er også der, bakterier og vira har det allerbedst. De skadlige af mikroorganismer, der kan gøre mennesker syge, glæder sig næsten lige så meget til juletiden, som vi andre gør. Det er nemlig i denne tid, mennesker er tæt på hinanden og kan overføre sygdom til hinanden.

Frisk luft styrker dig

Det er nemlig ikke ude i det kolde vejr, du bliver smittet med sygdom. De færreste bakterier og vira kan overleve ude i regnen og kulden, så jo mere du er udendørs, jo længere tid er du uden for deres rækkevidde.

Den gamle sandhed om, at den friske luft gavner dig, har noget på sig, når blodet ruller i årerne og du gisper efter vejret i modvinden på den åbne strand. I virkeligheden burde du have en dosis vintervejr alle dage, hvor du virkelig kan mærke din krop helt ud i fingerspidserne og næsetippen.

Problemet er, hvis du lader din krop blive påvirket af det fjendtlige vejr. Hvis du fryser fødderne i for små sko eller bliver gennemblødt på cykelturen, påvirker det kroppens almindelige forsvar imod mikrorganismerne, som ligger på lur hjemme i entreen eller på håndtaget til S-toget. Dit immunforsvars styrke er nede i en bølgedal, når resten af organismen er på overarbejde for at genvinde varmen, og i sådan nogle situationer er du ekstra modtagelig for at alle de vintersygdomme, som ligger på lur.

Så begynder du pludselig at hoste. Er din pande varm? En hovedpine er på vej, og du er nødt til endnu en gang at tage turen til corona-testcentret.

Heldigvis er de fleste coronatest stadig negative. Men det var da dejligt, hvis man kunne slippe for både coronarisiko og de andre mikrobakterielle infektioner, der lurer i vinterens fugtige indeklimaer.

Boost til luftvejene

Vintersygdommene starter typisk ved, at virus eller bakterier trænger ind i dine luftveje. Derfor er et lige så godt råd som varme sokker, at du kan booste dine luftvejes funktion og modstandskraft med tilskud af essentielle stoffer.

Et velafprøvet middel til mere robusthed over for infektion er kosttilskuddet Immune System fra Solaray. Immune System har i en årrække været populært på det amerikanske marked og har den fordel, at det er sammensat af mange forskellige, virksomme stoffer fra urter, bær, rødder og andre naturlige ingredienser.

Til styrkelse af dit eget immunsystem indeholder kosttilskuddet bl.a. C-vitamin og zink, men det vigtigste er måske, at en række ingredienser er målrettet direkte til at støtte luftvejene, som er adgangsporten til din krop for virus og bakterier.

Betydelig virkning af Shiitake-svampen

Urten andrographis, som er velkendt fra indisk Ayurvedabehandling, har i forsøg vist sig at have både forebyggende og lindrende egenskaber i forhold til luftvejssymptomer. Det samme gælder hvidløg, der uden bivirkninger understøtter en sund funktion af åndedrætsorganerne.

Som noget særligt indeholder Immune System også et udtræk fra den japanske spisesvamp Shiitake, der har en betydelig virkning på kroppens immunforsvar. Forsøg har dokumenteret effekt hos både raske og syge mennesker –  et placebokontrolleret forsøg med 98 HIV-patienter viste markant forbedring af immunsystemet.

Det kan også fremhæves, at kosttilskuddet er tilsat ekstrakt af olivenblad, som i betydeligt højere grad end jomfruolivenolie og olivenfrugt indeholder polyfenoler med antioxidante og antiinflammatoriske egenskaber.

Immune System er både til mænd og kvinder, og det kan anvendes såvel forebyggende som akut, hvis du har følelsen af, at sygdom er under opbygning. Tabletterne skal tages sammen med et måltid – men det er ikke nogen skade til, hvis du følger op med en kop te med honning eller en kop varm chokolade, som også holder humøret oppe i de kolde måneder.

Forrige artikelMænd tager førstepladsen i negative statistikker

Næste artikelFrie radikaler og antioxidanter – det handler om balance

Carsten Gottlieb

Redaktør