Krop

Kemifrie børn?

4. april 2012

Selvom det burde være en selvfølge, at vores børn var fri for kemi, så er det i dag nok en utopi at tro, at du kan opnå fuldstændig kemifrie børn. For der er altså kemi i stort set alt det, som vi omgiver os med. Men vi kan begrænse kemien.

Til at starte med bør vi lige slå fast, at det selvfølgelig ikke er al kemi, som er problematisk. Det er de hormonforstyrrende og allergifremkaldende kemikalier, som du især skal være opmærksom på at undgå. Og der er faktisk ret meget, du kan gøre for at holde kemi-niveauet så langt nede som muligt.

Men hvorfor skal jeg nu høre om det, tænker du måske. Myndighederne sørger vel for, at mit barn udsættes mindst muligt for skadelig kemi?

Du har ret i, at myndighederne har opsat nogle regler for tilsætningsstoffer i mad og plejeprodukter, farvestoffer i legetøj osv. Men desværre er det bare sådan, at en del stoffer, som er under mistanke for at være hormonforstyrrende stadig er tilladte. Og lovgivningen tager sig heller ikke af, at nogle stoffer i kombination med andre stoffer kan være meget problematiske. Selvom stofferne hver for sig ligger under grænseværdien.

Måske kan du også huske den test, som Greenpeace lavede for nogle år siden, hvor de undersøgte nogle kendte personer for, hvor mange og hvilke kemikalier de havde i blodet? Det var en skræmmende oplevelse for flere af dem. Ikke mindst Andrea Elisabeth Rudolph, som var nybagt mor på det tidspunkt, og som var den, der havde flest kemikalier i blodet. Sandsynligvis mest fra hudplejeprodukter o.lign.

Så det er altså en rigtig god idé at sætte sig lidt ind i, hvad du kan holde øje med. Og hvilke forholdsregler, du kan tage på dit barns vegne – både som nuværende og kommende forældre. Især fordi du ikke altid kan skue hunden på hårene: Senest har der været fokus på nogle øko-og naturcremer, som alligevel ikke var så ‘naturlige’, som man kunne være foranlediget til at tro.

Plejeprodukter med kemi

Det er ret væsentligt at være opmærksom på, hvilke ting du putter på dit barns hud. Ikke mindst fordi et barns hud er tyndere og mere gennemtrængelig end huden på en voksen.

Men det er faktisk også muligt at foretage nogle gode valg. Alle kosmetiske produkter købt i EU skal have en indholdsliste på produktet. Ingredienserne skal stå ved deres officielle navne. Parfume kan være angivet som ‘parfume’, ‘aroma’ eller ‘fragrance’.

Selvom du vælger naturprodukter, kan du ikke være sikker på at undgå parfumestoffer. Og selvom de er lavet af naturekstrakter, så kan de godt udløse en allergi alligevel. Hvis du helt vil undgå risikoen, er det bedst at gå efter produkter helt uden parfume.

Det er dog langt fra altid parfumen, der er synderen. En række af de stoffer, som du kan finde i plejeprodukter, er allergifremkaldende eller hormonforstyrrende. Det er en lang række af mystiske navne, som kan være svære at huske, når du står nede ved hylderne og skal vælge.

Som udgangspunkt kan du også altid gå efter produkter med det nordiske miljømærke Svanen eller det europæiske miljømærke Blomsten. Kravene til de to mærker er stort set ens. Svanemærket og Blomsten sikrer, at produktet lever op til strenge miljøkrav – strengere end den gældende lovgivning. Og at kvaliteten er mindst lige så god eller bedre end andre tilsvarende varer. Det er altså ikke en komplet garanti mod uønskede stoffer, men det bedste bud, der eksisterer, på at undgå dem.

Legetøj og problemkemi

Desværre er det ikke helt så håndgribeligt at være forbruger, når det drejer sig om legetøj. Her er der nemlig ikke noget lovkrav om, at der skal være en varedeklaration.

Der findes dog et mærke, CE-mærket, som kræver, at legetøjet er produceret efter EU’s regelsæt, men desværre er det ingen garanti mod indholdet af kemi. Svanemærket kan faktisk også bruges på legetøj, men det er endnu ikke brugt af så mange producenter – indtil videre kun Dantoy. Man kan også kigge efter, om produktet er testet af det anerkendte Tyske forbrugermagasin Ökotest.

Undgå ftalater, som er bevist at være hormonforstyrrende. Andre kemiske stoffer i legetøj er under mistanke for at være det. Danmark har et forbud mod ftalater i legetøj til børn under 3 år. Men ikke til større børn.

Det nemmeste er at vælge legetøj af hård plast og at gøre det til en vane, at små børn ikke skal sutte på de større børns legetøj. Husk også på, at arve-legetøj kan være fra en tid, hvor reglerne var mindre skrappe. Det gælder også det malede trælegetøj, hvor indholdet af tungmetaller i malingen kan være problematisk.

I det hele taget kommer du et godt stykke med din fornuft og dine sanser. Undgå legetøj, der lugter af kemi eller parfume. Vask legetøjet, inden det kommer i brug– ogogså gerne en gang om måneden for at fjerne støv. Kemikalier binder sig nemlig til støv. Vælg gerne legetøj af naturlige materialer som træ og stof.

Desværre kan trælegetøj også indeholde kemi. Så hvis du virkelig vil undgå flest muligt skadelige stoffer, kan du vælge at gå meget bevidst efter de ‘rene’ varer. Dem finder du bl.a. i forskellige internetbutikker som helsebarn.dk og renleg.dk.

Sutter og sutteflasker – også med kemi

Har du et spædbarn – eller venter du barn – så er det en rigtig god idé at være bevidst omkring, hvilken sut og evt. sutteflaske du vælger. Måske vil dit barn slet ikke have en sut. Eller måske ammer du bare derudaf. Så springer du selvfølgelig over det her afsnit. Men ellers giver det rigtig god mening at se lidt nærmere på de her ting. For her er jo virkelig noget, som kommer meget tæt på dit barns slimhinder. Og ofte i mange timer hvert døgn.

Når du skal vælge sut, kan du med fordel vælge enten medicinsk silikone eller naturgummi. Silikonen er lidt hårdere end gummiet, og derfor frarådes det til børn, der har fået tænder, da der er en risiko for, at de kan bide små stykker af. Hvis du vælger naturgummi, så vær opmærksom på, om proteinet 2-MBT, som i sjældne tilfælde kan fremkalde allergi, er udvasket.

Kemifrie eller ej – under alle omstændigheder er det vigtigt at koge sutten, inden du giver den til barnet. Og udskifte den hver fjerde uge.

For sutterne til sutteflasker gælder naturligvis det samme som for narresutterne. Selve flasken skal være af glas eller plastik uden bisphenol A (BPA), ftalater, bly, pvc og nitrosaminer. Siden 1. juli 2010 er det ikke lovligt at sælge sutteflasker og tudkopper med BPA i Danmark. Så tjek, at sutteflasken er fremstillet og købt efter den dato.

Gode suttemærker:Natursutten

BornFree anatomisk

BabyNova i Silikone

Tommee Tippee i silikone

Sutteflasker:

Born Free

Green to Grow

Pigeon

Tommee Tippee

Think Baby

Tøj er også fyldt med kemi

Næst efter sutter, plejeprodukter og det legetøj, der bliver suttet på, er det tøjet, som kommer tættest på dit barns hud og slimhinder. I almindeligt tøj er der som regel noget overskudsfarve og kemikalierester fra produktionen. Faktisk er det sådan, at ca. 25 pct. af hele verdens pesticidforbrug bruges til bomuldsdyrkning. Der bliver ofte tilsat formaldehyd for at undgå krølning af tøjet og for at beskytte mod fugt under transporten. Men heldigvis hjælper det en del på indholdet af kemikalier, når tøjet er blevet vasket. Så derfor er det en rigtig god idé altid at vaske nyt tøj mindst én gang, inden det tages i brug. Og husk på, at genbrugstøj i dette lys er en rigtig god idé.

Vær ekstra opmærksom på tøj, der har tryk foran. Trykket kan nemlig være lavet af pvc med ftalater i. Og hvis du har små børn, ved du, at de kan finde på at sutte på næsten hvad som helst. Vælg hellere tøj med broderier eller indfarvede motiver. Allerbedst er det at købe tøj, der er miljømærket. Igen kan du kigge efter Svanemærket og Blomsten. Øko-Tex-mærket fortæller, at tøjet indeholder et minimum af de problematiske stoffer.

Nanoteknologi – smart eller?

Tøj, sutter og legetøj er relativt håndgribelige. Men i vores familieliv bliver vi jo introduceret for flere og flere nyudviklede ting og sager. En del af dem virker i første omgang helt fantastiske. De kan gøre livet nemmere f.eks. inden for rengøring. Og med børn i huset har de færreste lyst til at bruge ret meget tid på rengøring, så det kan virke meget tillokkende.

Det kan f.eks. virke som en rigtig god idé at bruge en spray med nanofilm til fliserne i badeværelset. Rengøringen forløber betydeligt nemmere, og du har brug for færre rengøringsmidler, hvilket jo er et plus, når vi ser på familiens kemi-konto.

Men hvad er nano-stoffer egentlig for noget? Ja, faktisk er det en hel gruppe af stoffer med meget forskellige egenskaber, men som alle er mindre end 100 nanometer på én eller flere sider (et menneskehår er cirka 80.000 nanometer bredt og bakterier er cirka 2.500 nanometer). Og deres størrelse er faktisk det, som muligvis giver problemer. Der er nemlig risiko for, at vi inhalerer dem, og at de kan trænge langt ned i lungerne. Og deres effekt på både miljø og sundhed kender vi simpelthen ikke nok til. Derfor kan det være en god idé at bruge forsigtighedsprincippet og gå uden om produkter med nano-materialer.

Det kan desværre være lidt svært at gennemskue, hvilke produkter der indeholder nano-materialer. Producenterne er nemlig blevet lidt tilbageholdende med at annoncere det, fordi der er opstået en vis skepsis i befolkningen. EU har vedtaget en lov om, at det skal anføres på kosmetik, hvis det indeholder nano-materialer. Men den træder først i kraft 11. juli 2013.

En god forholdsregel er altid at undgå at bruge sprays f.eks. i rengøringen, og i stedet at bruge en klud til at påføre produktet. På den måde vil færre partikler blive spredt rundt i luften. Og derudover er gammeldags knofedt desværre stadig den mindst giftige måde at gøre rent på.

Der er altså en del ting, som du selv kan tage højde for i det daglige for at gøre dit barns eksponering over for skadelige kemikalier mindst mulig. Og for at sikre, at barnets krop har de bedste betingelser for at holde sig stærk og skille sig af med overskydende affaldsstoffer.

Søvn, motion, sund mad, kærlighed og nærvær har også en stor betydning, når du skal holde dit barn mest muligt fri for kemi. Vælg fortrinsvis økologisk mad. Hvis dit barn lige er startet på fast føde, kan du f.eks. bruge den lækre økologiske babymad på frost, LoveMade, som er lavet i samarbejde med kokke og af helt rene og økologiske råvarer.

Måske kan det virke helt uoverskueligt med al den kemi. Men tag et skridt af gangen, og lad de nye vaner bundfælde sig i familien lidt hen ad vejen.

 

Forrige artikelEt æble om dagen holder allergien fra døren

Næste artikelEuropamesterskaber i yoga på dansk grund