Krop

Kvindelig træthed?

5. maj 2014

Vidste du, at du som kvinde kan have en grundlæggende årsag til at være lidt mere træt? Og at du kan gøre noget ved både denne træthed, og så måske bruge mulighederne for lidt ekstra energi til de krævende perioder?

Hvis du har været gravid, så ved du, hvor vigtigt det er at få målt sin blodprocent og tage et ekstra tilskud af jern, når kroppen skal yde den ekstra udfordring.

Desværre glemmer de fleste alt om jern og blodprocent, når graviditeten er overstået. Og nogle lærer nærmest at leve med en konstant underliggende træthed, der spiller ind på både ydeevne og livskvalitet. Men især hvis du fortsat er menstruerende, er der god grund til at være opmærksom på dit jernindtag. De fleste er opmærksomme på, at det er et mineral, man skal være forsigtig med, for man kan godt få for meget. Men fakta siger, at 90 pct. af danske kvinder får for lidt jern, mens hele 40 pct. decideret lider af eller er tæt på at lide af jernmangel.

Mens mænd kan nøjes med 9 mg jern om dagen, skal du som menstruerende kvinde helst op på 12-18 mg jern. Vi får i gennemsnit 9 mg jern om dagen på en gennemsnitlig kost.

Jernmangel giver træthed

Jern er essentielt for vores røde blodlegemer, og dermed for at ilt transporteres rundt i kroppen – og for celledelinger. Det er den grundlæggende årsag til, at vi bliver trætte og uoplagte, når vi mangler jern. Jern har en stor indflydelse på helt basale funktioner i kroppen. Vores immunsystem fungerer bedst, når vi får jern nok, men vores evne til at tænke, huske og lære nyt er også afhængig af jerntilførslen.

Du finder især jern i kød, nødder, fuldkorn og grønne grøntsager. Jern i kød er lettere at optage for kroppen, så hvis du er vegetar, bør du være ekstra opmærksom på at få jern nok. Men kød i kosten er absolut ikke en garanti for, at du får nok jern. Din læge kan altid måle din blodprocent og fortælle, om du mangler jern og dermed evt. bør tage et tilskud.

Forskel på jerntilskud

Men er tilskud af jern ikke sådan noget, man får hård mave af?

Sådan tænker mange kvinder, der har prøvet at døje med forskellige gener under en graviditet med jerntilskud. Jo, især uorganiske jerntilskud kan være hård kost at fordøje. Derfor kan det betale sig at kigge efter tilskud med organisk bundet jern. Det er både mere effektivt, når det handler om at fylde jerndepoterne, men også langt mildere mod maven. Et godt eksempel er Kräuterblut fra Salus, hvor jernet er bundet til ekstrakter fra blomster, frugter og bær.

Hvis du holder dig til organisk bundet jern og letoptagelige jernpræparater, er det også sværere at komme til at overdosere, da kroppen er bedre i stand til at vælge, hvor meget den optager af det organisk bundne jern.

Styr på jernindtagelsen?

Hvis du lider af jernmangel, kan du drikke nok så mange energidrikke – du vil fortsat være træt og uoplagt. Faktisk kan indtagelsen af både kaffe og te forhindre jern i at blive optaget, så det grundlæggende problem vil bare blive større.

Men hvis du har styr på jernindtagelsen og gerne vil booste energien midlertidigt, f.eks. i en stresset periode, kan du sagtens gøre det på mere naturlige måder, end ved at hælde energidrikke med store mængder sukker og koffein indenbords. Du kan bl.a. gøre brug af adaptogene urter (se også boksen på side 30-31), der er kendt for at virke energigivende i især stressede perioder.

Énaxin er et godt eksempel på et kosttilskud med ekstrakt af adaptogene urter – schisandra og rosenrod – der er skræddersyet til at styrke modstandskraften og modvirke stress ved at give mere overskud til at klare større udfordringer.

Ekstra energi uden risiko

Fordelen ved ‘naturlige energiboostere’ som Énaxin – flydende eller tabletter – er, at de er sikre at bruge, samtidig med at du rent faktisk giver kroppen nogle indholdsstoffer, den kan have glæde af. Énaxin fås med forskellige næringsstoffer alt efter, hvilken variant du vælger – med f.eks. B-vitaminer – bl.a. Vitamin B6 og B12 – der for de flestes vedkommende bidrager til et normalt energistofskifte.

Maté, damiana og grøn te er indhold, der både er kendt for at fremme velbefindelsen, kvikke op og have antioxidantiske egenskaber.

Schisandra og rosenrod har været brugt i århundreder som tilskud, når man skal yde lidt ekstra, og i dag har videnskaben fundet mange – også helbredsmæssige fordele – ved disse adaptogene urter. Derfor er der heller ingen risiko ved at supplere en travl periode med et ekstra tilskud.

 

Mere energi – mindre træthed

Få tjekket din jernstatus. Ved behov for tilskud – vælg en organisk bundet jern – f.eks. Kräuterblut.

Undgå kaffe, te og mælk sammen med jerntilskud, da det binder og hindrer optagelsen.

C-vitamin fremmer optagelsen, så sørg også for at få nok af det.

Brug adaptogene urter, når du skal yde ekstra.

 

Forrige artikelHormonforstyrrende tyggegummi

Næste artikelIkke i aften, skat…