Julen er hjerternes – og mavernes fest. Det er en fast tilbagevendende begivenhed, når vi samles omkring julebordet til alle de retter, der nu hører julen til – men det resulterer ikke kun i mætte maver, for der er nemlig også et massivt madspild i julehøjtiden.
Juleand, flæskesteg, medister, rødkål og grønkål, brunede og hvide kartofler, sovs, sild, pålæg og risalamande. Hvis der er noget vi danskere kan, så er det at lave julemad, og der skal helst være nok af den. Faktisk er det en ren falliterklæring for mange, hvis der pludselig ikke er fire forskellige slags fisk på julefrokost-bordet eller et stort udvalg af forskelligt slags kød.
Julen er højdepunkt for madspild, og ifølge Landbrug og Fødevarer smider danske husholdninger alene i december mad ud for 1.1 mia. kroner.
– Undersøgelser viser, at den gængse dansker kun kan spise 500-700 gram mad – mere kan man simpelthen ikke rumme, siger Anne Marie Fogh Larsen, højskolelærer på Suhrs Højskole.
Anne Marie Fogh Larsen har beskæftiget sig meget med, hvordan vi kan reducere madspild og få det bedste ud af de råvarer, vi har. Hun har givet sine tre bedste råd til, hvordan vi skåner både miljø, pengepung og samvittighed:
Selvom julen er en tilbagevendende begivenhed, så er vi tit ikke særlig erfarne med at lave julemaden, og kommer derfor ofte til at lave for meget.
Derfor skal du bruge tid på planlægning og få skrevet ned, hvilke retter du gerne vil købe ind til. Køb hellere afmålte råvarer ind af en bedre kvalitet, end storindkøb af en lidt dårligere kvalitet. Kvalitet versus kvantitet.
Lav en jule-log-bog, så du kan få et overblik over menuer og indkøb af råvarer og få skrevet kreative ideer til genanvendelse ned. Tænk på, hvordan du kan genanvende medisteren, f.eks. ved at skifte tilbehøret ud på dag to. Eller skriv ned, hvordan hvidkålen kan benyttes på flere forskellige måder.
På den måde kan du lave kreative genanvendelser, og log-bogen kan findes frem næste år, når du igen ikke kan huske, hvor meget mad, du egentlig havde brug for.
Når maden er lavet, så server det i hold, så det ikke bliver sat på bordet på én gang. Når alle er færdige med en omgang, så put maden i beholdere og syltetøjsglas, så maden ikke bliver dårlig. Giv gæsterne rester med hjem eller bank på naboens dør, og spørg, om de kunne tænke sig noget lækkert julemad, som I ikke selv får spist.