Sind

Meditation til urolige børn – og voksne

Foto: Shutterstock
30. juni 2020

Børn har brug for voksne til at hjælpe med at være i verden. Med børnemeditationer og med snak om drømme kan du på en rigtig fin måde støtte dit barns ro, søvn, selvværd og udvikling.  

Verden bombarderer os med stimuli alle vores vågne timer. Fra skærme, fra mennesker og fra omgivelser. Stimuli, der fylder vores hjerne med tanker og følelser, som kan være svære at styre. Særligt ved sengetid kan tankerne skabe et mylder i hjernen, der gør det svært at falde i søvn.

[relateredehistorier]

Har du tænkt, at det kun er sådan for de voksne? Så er du desværre galt på den. Vores børn har det på nøjagtigt samme måde. De bliver ligesom os bombarderet med stimuli. De har også bekymringer. Nogle har endda rigtigt mange bekymringer.

I artiklen her ser vi på, hvordan du kan hjælpe dit barn til at slippe bekymringerne, der fylder for meget. Hvordan du kan hjælpe dit barn til at finde ro, hvilket blandt andet har stor betydning for at falde godt og nemt i søvn.

Vi vil også se på, hvordan bekymringer og oplevelser kan give sig udtryk i børns drømme og hvordan de kan blive til vigtige indsigter i dit barns liv og udvikling.

Gitte Winter Graugaard er forfatter til en række børnemeditations-bøger, der er udgivet på flere sprog. Bl.a. bøgerne: ”Hjerternes dal” og ”Børnemeditationerne I mit hjerte”. Hun har haft kontakt til rigtigt mange børn og forældre, der har fortalt hende hvilke tanker, der fylder mest.

Læs også: Sådan styrker I hele familiens immunforsvar

Børns bekymringer

Børnene fortæller, at det der fylder hos dem kan være bekymringer om deres udseende, evner, fremtid, deres forældres skænderier, lektier, venner, brande, tyveri, sygdomme og meget mere. Oven i har nogle børn med mange bekymringer tendens til at overvurdere risici og konsekvenser, hvilket gør tankerne og følelserne endnu sværere at håndtere. Det kan for eksempel være: ”Hvis jeg eller min familie bliver syge af Corona, så dør vi alle sammen”.

Tankemylder og bekymringer hos børn kan, ifølge Gitte Graugaard, vise sig på flere måder. Nogle børn ligger vågne i timevis, inden de falder i søvn om aftenen. Nogle børn kommer i mange konflikter. Nogle børn har et stort behov for at spørge om ting hele tiden. Andre børn er usikre på sig selv. Alle disse reaktioner kan ofte være med til at gøre forældrene trætte. De skal bruge mange kræfter på at hjælpe børnene, udrede konflikter og ikke mindst få dem til at falde i søvn om aftenen. En cocktail, der ofte fører til konflikter ved sengetid.

Samtidig kan det være rigtig svært at hjælpe børn til indre ro, når forældrene ikke selv har ro. Jo mere pressede, stressede, bekymrede og overstimulerede vi selv er som forældre, jo sværere er det at hjælpe vores børn.

Hjælp dit barn til mere ro og bedre søvn

Meditation til børn er et dejligt og effektivt redskab til at flytte opmærksomheden fra alt det, der fylder i hovedet og i stedet ned i kroppen. Meditationerne hjælper til at acceptere tankerne, og bevidst at vælge hvor opmærksomheden skal være – nemlig i kroppen og i nuet.

Helt konkret er børnemeditationer rigtigt gode til at få dit barn til at falde nemt og roligt i søvn om aftenen og mange børn sover også bedre efter meditation. Når børnene sover bedre, giver det samtidig forældrene mere ro, tid og overskud. Det kan blive til en positiv spiral, hvor du også selv oplever mere ro og overskud til nærvær i hverdagene.

Mange forældre bliver overraskede over, hvor naturligt det falder børnene at bruge meditations-redskaberne, og de bliver som forældre motiverede til også at se på deres eget tankemylder. Vi kan lære meget om meditation, nærvær, ro og kærlighed, hvis vi som forældre er nysgerrige og spørger ind til børnenes oplevelser med meditationen. At lytte til barnet booster også barnets selvværd.

Når vi som forældre spørger ind til barnets oplevelser og lytter interesseret, så mærker barnet at ”mine svar er vigtige og betydningsfulde – dermed er jeg også vigtig og betydningsfuld”.

Læs også: Børnevaccination i coronatiden?

Kan du bruge børnemeditationer til børn i alle aldre?

Børn mellem 3 og 11 år er oplagte til børnemeditationer. De kan fortælle om deres oplevelser og de er ofte glade for højtlæsning og for gode historier. Men også andre aldersgrupper kan have stor glæde af det.  Erfaringen viser, at børnemeditationer kan bruges til alle aldre helt fra graviditeten, og til børnene flytter hjemmefra.

Den gravide kan skabe en særlig forbindelse til barnet inde i maven ved at læse meditationerne højt. Forældre kan skabe en særlig forbindelse til deres teenagere, hvis de får lov at sidde i sengen og læse og nusse lidt imens. Alle har brug for nærvær, forbindelse til kroppen og til hinanden i den hektiske hverdag.

Lad dig ikke stoppe af, at du måske ikke selv er vant til at meditere. Du behøver ikke selv opfinde meditationer. Brug de bøger med børnemeditationer, der allerede findes. Gitte Winter Graugaards bøger indeholder de dejligste meditationer og samtidig hjælp til forældrene, hvordan man bedst forbereder sit barn og også følger op på meditationen bagefter. De er samtidig smukt illustrerede.

Efter en god nats søvn har dit barn også drømt. Det er ikke altid barnet kan huske sine drømme, men ofte kan de, og det er en rigtig god ide at tage en snak med dit barn om drømmene.

Læs også: Er du offer for dine egne skyggesider

Tag dit barns drømme alvorlig

Oplevelser, herunder bekymringer, påvirker både vores bevidste og ubevidste sind. Det kan blandt andet ses i dit barns drømme. Derfor kan vi se, at drømmene er en form for genvej til at forstå de følelser, tanker og bekymringer, der fylder i vores børn. De er også et kompas til, hvad der føles rigtigt og forkert i os, altså en direkte kanal til vores ubevidste intelligens – en slags livs-GPS. Den GPS kan vi hjælpe vores børn med at mærke og bruge.

Michael Rohde forsker i drømme og ubevidst intelligens. Han er forfatter til flere bøger. Michael fortæller, at drømme er nødvendige for, at vi udvikler os som mennesker. Fra forskning ved vi, at drømme hjælper os til at huske. De hjælper os også til at lære færdigheder både sociale og mere konkrete færdigheder som f.eks. et nyt sprog. Drømme er som en legeplads for os. Det er ofte det første sted, vi ”prøver” en ny adfærd. Det kan også være det første sted, vi får tegn om, at kroppen ikke er helt rask.

Michael Rohde opfordrer stærkt os forældre til at interessere os for vores børns drømme. Drømmene er nemlig en direkte kanal til at forstå, hvordan vores børn har det inderst inde. Samtidig er det sådan, at hvis du er nysgerrig på dine børns drømme, og hvis du snakker med dit barn om dets drømme, så forbedrer og styrker du din relation til dit barn.

Hvordan kan dit barns drømme blive til vigtige indsigter?

Drømmene rummer bl.a. sindets reaktioner og fortolkninger af det, der sker i de vågne timer. Spørg gerne ind til dit barns drømme, om barnets oplevelser i drømmen, til følelserne, til barnets egne tanker om, hvad drømmen mon betød. På den måde bliver du klogere på dit barns oplevelse af verden.

Husk altid at en drøm er virkeligheden, når den sker. Du må ikke negligere dit barns mareridt eller andre drømme. Det vil få dit barn til at føle sig forkert og på sigt også at lukke ned for at kunne huske sine drømme. Så hvis dit barn har oplevet, at det bliver forfulgt af et monster, så HAR det været forfulgt af et monster. Og måske kan I med en fælles snak finde frem til, hvad I barnets liv lige nu, der har været med til at give en følelse, der kom ud via denne drøm.

Slå ikke dig selv i hovedet

Det kan godt være, at dit barn har drømt noget om dig og måske noget, der får dig til at føle dig som en dårlig forælder. Det kunne være, at drømmen viste tegn på, at du har været fraværende, stresset eller lignende. Her er det rigtig vigtigt, at du ikke bruger drømmen til at slå dig selv i hovedet. Du er kun et menneske, og du har dine egne tanker og bekymringer. Du kan i stedet med stor fordel bruge dit barns drøm til at blive mere bevidst og dermed måske tage nogle mere bevidste valg fremover, fordi du nu har erkendt hvilken betydning, din adfærd har for dit barn.

At huske sine drømme, kommer med træning, intention og interesse. Hvis du ikke har snakket så meget med dit barn om drømme tidligere, så hav tålmodighed. Med tiden vil dit barn kunne fortælle mere detaljeret og reflekterende.

Børn kan som regel fortælle og tale om deres drømme fra 5 års alderen. Nogle børn kan også tidligere. Kvinder og børn er ofte bedre til at huske deres drømme end mænd. Fra 10 års alderen begynder mange at være mindre fokuserede på deres drømme – især drengene, og dermed bliver evnen til at huske dem også mindre. Det sker især, hvis vi ikke giver drømmene opmærksomhed.  Heldigvis kan det både vedligeholdes og genoptrænes.

 


6 gode råd til en god start på børnemeditationer

1: Vælg et godt tidspunkt

Find en tid på dagen, hvor du har god tid og er rolig. Træk dig eventuelt lidt tilbage lige inden og mærk ind i din kærlighed til dine børn og lad følelsen af taknemmelighed for jeres kærlighed vokse sig stærk.

2: Skru ned inden

Skru ned for farten og indtryk i timerne inden og ved putning. Sluk for jeres skærme to timer før. Dæmp lyset. Har du ekstra god tid, så giv eventuelt barnet et varmt bad og slut af med lidt lette tryk på kroppen, lidt dejlig massage og masser af nus, kys og kram.

3: Nyd det

Put jer sammen i en varm seng, hvor barnet kan sove videre, hvis meditationen glider ind i en lur eller det er puttetid. Hop selv med ind under tæppet og få en dejlig puttestund sammen tæt og hyggeligt. Læs lidt langsommere og roligt end du måske plejer at læse højt. Koncentrer dig om at være så meget med i meditationen, som du kan.

4: Hav tålmodighed

Nogle børn fanger meditationerne med det samme og ligger helt stille, men ikke alle. Og det er ok. Bevar roen og den kærlige energi, også selvom dit barn ikke ligger stille, taler eller endda brokker sig. Det er ganske normalt, at børn bevæger sig, når de med meditation flytter fokus fra tankerne i hjernen til trætheden i kroppen.

5: Læs videre

Bliv ved med at læse meditationen til ende, også selvom dit barn falder i søvn. For det gør mange børn. Dit barn kan i sin underbevidsthed stadig høre og mærke dig. Nyd det.

6: Skru op for kreativiteten

I dagene efter tal med dit barn om oplevelserne med meditationerne. Det er en god idé at opfordre dit barn til at tegne eller skrive om meditationerne. Læg endelig mærke til detaljer og spørg ind.

 

Find meditationer hos Gitte Winter Graugaard www.roomforreflection.dk

Forrige artikelSelvkritik: Er du offer for dine skyggesider?

Næste artikelA-vitamin er vigtigt for vores nattesyn

Anette Straadt

Sundhedsplejerske
Skribent på Naturli siden 2011.

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.