Krop

Nada-akupunktur

Nada-akupunktur er en alternativ behandlingsform, hvor man med 5 nåle i ørerne arbejder dybt med ro i sindet.

Foto: Shutterstock
14. oktober 2022

5 nåle i ørerne arbejder dybt med ro i sindet.

Nada er behandling uden ord. Ingen behøver at optrævle deres livshistorie, og der skal ikke findes frem til underliggende ubalancer. Punkterne er de samme i hver eneste behandling. Kroppen skal ikke blottes, alle nåle sættes i ørerne. Man kan bare sidde/ligge roligt i de 40 minutter, behandlingen varer.

Så egentlig kaldes systemet for et recovery forløb. En måde at skabe ro og harmoni helt grundlæggende.

Et mikrosystem for kroppen

Øreakupunktur er et såkaldt ”mikrosystem”.

På samme måde som hele kroppen afspejles under fødderne og påvirkes af zoneterapi, findes kroppen også i øret og kan derfor behandles derfra.

Hele den fysiske krop, organer, knogler, kirtler, sanseorganer er afspejlet i øret. Og ikke nok med det, også det psykiske aspekt kan behandles via øret.

Nada er en meget simpel øreakupunkturmetode og Nada står for National Acupuncture Dextoxification Association.

Baggrunden

Metoden blev udviklet tilbage i starten af 1970 af den amerikanske psykiater Michael Smith og hans stab. De skelede meget til neurokirurgen L.H. Wen, der med stor succes havde behandlet narkomaner for abstinenssymptomer med akupunktur. Og da Michael Smith netop var interesseret i at finde et alternativ til metadon og benzodiazepiner til hans psykiatriske patienter, allierede han sig med en kinesisk læge, som kunne lære ham mere og oplære hans personale, så de kunne forsøge sig med behandling via øret.

Dr. Wen behandlede oprindeligt en del opiumsmisbrugere ved at lave et kirurgisk indgreb i hjernen. Wen var inspirerende for Smith, fordi han supplerede med akupunktur. Men så begyndte han at bruge øreakupunktur for at få patienterne til at slappe af inden operationen.

Han opdagede dog, til sin store overraskelse, at mange af de symptomer, han skulle operere for, forvandt når folk fik øreakupunktur.

Dr. Smith besluttede derfor at afprøve øreakupunktur for at se, om det kunne blive et alternativ til metadon og benzodiazepiner. Resultaterne indtraf prompte. Abstinenser kunne fjernes eller i hvert fald reduceres kraftigt efter få minutter.

Behandlingen omfattede dog stadig metadon, men erfaringer viste, at man kunne halvere doserne, hvis man samtidig gav øreakupunktur.

I 1976 var dr. Smiths team blevet så erfarne i øreakupunktur, at man kunne afskaffe metadonen fuldkommen og fremover udelukkende anvende akupunktur.

Man eksperimenterede lidt med forskellige punkter, hvordan de blev sat, hvor længe nålene var i øret, om de blev elektrostimuleret eller ej, hvor længe virkningen kunne holde og desuden observerede man patienternes adfærd grundigt.

Patienterne blev mere rolige, harmoniske og mentalt i bedre balance, ligesom aggressionsniveauet faldt. Behandlerne i Smiths team havde ingen dybere viden om akupunktur, da de implementerede metoden. Så der blev eksperimenteret sig frem til de 5 eksakte punkter, som i dag udgør Nada-metoden.

Hvem kan have glæde af Nada?

Det egentlige formål var altså at kunne afhjælpe afhængigheder og behandle abstinenser. I dag har man erfaring med, at Nada virker på en lang række andre diagnoser også.

Metoden kan bruges til alle der føler uro, angst, og som skal have hjælp til at håndterer følelser eller stress.

Nada bruges i dag også på krisecentre, i fængsler, på flygtningecentre og til folk der er i akut krise. Det bruges også forebyggende fx til ambulancereddere. Nada hjælper dem til at kunne bevare mental ro i svære situationer.

Mange gange bruges Nada stadig som oprindeligt tænkt, til at hjælpe folk med medicin- og stofudtrapning. Både i ambulant behandling og på afvænningssteder. Da metoden er så enkel og ikke kræver andet en 5 nåle i hvert øre, kan den bruges på ”gadeplan”, så Nada tilbydes også på nogle varmestuer og herberger.

Nada behandler altid med de 5 samme punkter, uanset om der skal behandles stress, afhængigheder, akutte kriser, medicinudtrapning, uro, søvnproblemer, vrede, angst og andre psykiske problemer. Behandlingen hjælper med at kunne holde fokus, og dermed kan indlæring lettes, så det kan også bruges til denne gruppe.

Hvordan behandlingen føles

De fleste beskriver, at de føler en let snurren i ørerne ledsaget af en varme, der breder sig ud i kroppen. Man føler sig afslappet, og mange oplever, at deres tanker/angst/hallucinationer/tankemylder forsvinder og de falder måske i søvn.

Nogle beskriver behandlingen som en let rus og at det er en ny oplevelse at føle rus uden brug af rusmidler.

Mange mærker, at nattesøvnen forbedres i de næste døgn, og antallet af panikanfald reduceres. Koncentrationsevnen øges, og vrede og aggressioner dæmpes.

Patienten fortsætter med den sædvanlige behandling, vedkommende modtager fra læge, sygehus eller misbrugscenter sideløbende. Men behandlingen kan ofte gå hurtigere frem med forbedringerne og patienten tåler en hurtigere udtrapning.

De fem punkter i øret er forbundet til lunger, nyrer, lever, nervesystemet og et beroligende hjertepunkt.

Afhængighed i vores hverdag

Det kan lyde så dramatisk, men der er faktisk mange ”hverdags-narkomaner” i vores land. Måske endda i din egen familie eller dig selv? Folk som, uden at betræde det sorte marked, er afhængige af noget.

Cigaretter, alkohol, snus, sukker, sovepiller, lykkepiller, morfin fx efter en operation. Man kan være afhængig af at spille poker eller lotto, af sex eller af at shoppe.

Alt dette bunder dybest set i indre uro og rastløshed og i behov for at dulme, bedøve, sløre.

Ens ”drug” giver en pause fra det smertefulde og måske et kick af glæde, omend kortvarigt.

Hvis du ønsker at ændre den adfærd, kan Nada være til stor gavn, da metoden giver en dyb ro.

Den bedste effekt opnår man, hvis nålene sættes, inden abstinenserne kommer. Det vil sige, at du godt må have røget, drukket, være påvirket eller på medicin, mens du behandles. Alene dette faktum gør, at metoden er god for mange, for det kan være uoverskueligt, hvis man skal være clean for at blive behandlet.

Vil du lære det? Du behøver ikke være akupunktør

Enhver, der ønsker det, kan tage et 4-dages kursus i Nada-programmet og dermed få mulighed for at behandle efter denne metode. Det er et kursus som mange pædagoger, sygeplejersker, SOSU’er og misbrugsterapeuter tager for at bruge det professionelt. Men også pårørende til folk med en problemstilling, som Nada kan hjælpe med, køber sig en plads. Så det er absolut tilgængeligt for alle.

Ønsker du at tage det 4-dages Nada-kursus, så vær opmærksom på, at det udelukkende udbydes gennem NADA Danmark. Tjek deres hjemmeside www.nada-danmark.dk for mere information.

Fordele ved Nada

 • Kræver ingen udredning og man kan behandle uden ord
 • Kræver ikke bar hud
 • Kan gives alle steder, også på gadeplan
 • Virker på alle stoftyper, alle afhængigheder
 • Hjælper til indre ro
 • Er en billig og effektiv metode
 • Er et godt supplement til anden behandling/terapi
 • Man kan behandles, selv om man er påvirket
 • Kræver ikke en lang uddannelse for at give – det er en meget enkel metode, som er tilgængelig for alle.
 • Behandleren kan behandle mange i samme rum

  Nadas funktion i misbrugsbehandling

 • Dæmper abstinenser og cravings
 • Støtter afgiftningsprocessen, så den bliver kortere og blidere
 • Lindrer følgesygdomme, fx aggressiv adfærd pga stoftrang
 • Beroliger
 • Klarer tankerne, så koncentrationsevnen og fokus på at blive stoffri øges
 • Nada kan gives sammen med anden terapi

Forrige artikelPigmentforandringer på benene

Næste artikelBoost dit held imod virus

Catrine Marcussen

Akupunktør og bevægelsespædagog
Skribent på Naturli siden 2008.