Nyheder

Positivt sind mindsker risiko for stress

Foto: Shutterstock
30. marts 2022

Studie fra Syddansk Universitet viser en forbindelse mellem mental sundhed og risikoen for at udvikle bl.a. stress.

Stress er blevet en folkesygdom. Alligevel er der nogle mennesker, som synes at gå fri. Selvom de udsættes for stort pres i arbejds- eller privatlivet, går de ikke ned med stress. Det er der måske en ret enkel årsag til.

Optimisme er sundt

Et nyt studie fra Statens Institut for Folkesundhed, SDU, viser, at god mental sundhed har stor betydning for udviklingen af psykiske diagnoser. I studiet er god mental sundhed defineret enkelt. Hvis du føler dig optimistisk og har overskud, har du en god mental sundhed. Det gælder også, hvis du klarer problemer godt og fungerer godt i din hverdag.

– Vi finder, at god mental sundhed hænger sammen med en markant lavere risiko for at udvikle en psykisk sygdom. Jo bedre mental sundhed, jo lavere risiko for at få en diagnose eller få receptpligtig antidepressiv medicin, siger Postdoc, PhD Ziggi Santini, der er studiets hovedforfatter.

Kun 22 pct med god mental sundhed

Studiet er skabt på basis af data fra 6.624 danskere i alderen fra 16 år. Deltagerne svarede i 2019 på spørgsmål om deres mentale sundhed. Svarene blev herefter koblet til en række danske registre. Her fandt man oplysninger om psykiatriske diagnoser og brug af receptpligtig antidepressiv i medicin i 2020/2021.

Forskerne opdelte deltagernes resultater i tre grupper: Dårlig, moderat og god mental sundhed.

Fordelingen blev 17 procent med dårlig mental sundhed, 61 procent med moderat mental sundhed, og 22 procent havde god mental sundhed.

– Sammenlignet med dårlig mental sundhed er moderat mental sundhed forbundet med op til 68 procent lavere risiko for at udvikle en psykisk sygdom. God mental sundhed er forbundet med helt op til 90 procent lavere risiko, siger Ziggi Santini.

Studiet kan ændre fokus i forebyggelsen

Selvom studiet indeholder en naturlig logik, kan det alligvel ændre fokus, når det gælder forebyggelse.

– Det kan lyde som en selvfølge, at god mental sundhed er forbundet med lavere risiko for at få en psykiatrisk diagnose. Ikke desto mindre er fremme af god mental sundhed stadig ikke en integreret målsætning i forebyggelsesarbejdet, siger Ziggi Santini.

Han mener, at studiet bør udløse øget fokus på danskernes stigende mistrivsel.

– Vi ved en masse om, hvilke faktorer, der er er forbundet med dårlig mental sundhed, og vi ved også, at befolkningens mistrivsel stiger og stiger. Men vi ved ikke særligt meget om, hvilke faktorer der er forbundet med god mental sundhed, og hvordan vi får flere danskere til at rykke op i den gode kategori. Dét bør være et fokus i fremtiden, siger Ziggi Santini.

Befolkningsundersøgelsen Sundhedsprofilen viser fortsat, at det går den forkerte vej med danskernes mentale sundhed: En stigende andel er stressede, sover dårligt eller har psykiske problemer.

Arbejd med den mentale sundhed

God, mental sundhed er noget, du kan arbejde for i hverdagen. Kost, motion og søvn spiller ret store roller for dit mentale velbefindende. Hvis du har en tendens til at reagere opgivende på livets fortrædeligheder, kan det sagtens hænge sammen med noget så banalt som manglende søvn. Hvis din søvnkvalitet ikke er god nok, kan du risikere at gå rundt i en træthedsdøs uden rigtig at vide det.

Motion behøver ikke være mere end regelmæssige gåture, og når det gælder kost, kan du google hjernemad for at finde fødevarer, der skærper din hjernes ydeevne.

SDU-studiet er publiceret i tidsskriftet Mental Health & Prevention og indleveret som notat til Sundhedsstyrelsen.

Kilde: sdu.dk

Forrige artikelMikroplast i blodbanen

Næste artikelTinnitus forandrer hjernen

Thomas la Cour

Journalist