Liv

Tilbage til begyndelsen

25. september 2009

Ringen er sluttet for Dansk farmaceutisk Industri, som i forbindelse med sit 30-års jubilæum har valgt at omstrukturere og vende tilbage til sit udgangspunkt fra 1977. Dengang grundlagde farmaceut Jørgen Pedersen og hans kone farmakonom Ane-Lise virksomheden i protest mod al den syntetiske medicin, de var med til at fremstille og sælge. De var begejstrede græsrødder, som ville give danskerne mulighed for at købe rene, naturlige ting, og de markedsførte, solgte og distribuerede en række produkter.

Næppe en tredje generation

De sidste 20 år har Dansk farmaceutisk Industri også selv produceret varerne – en produktion, som ledelsen nu har valgt fra.

– Vilkårene er så grotesk vanskelige i dag, at vi i forbindelse med en flytning fra Ballerup til Stenløse har valgt at lægge produktionen ud til en anden dansk virksomhed. Selv de 40 mærker, som firmaet ejer, bliver nu fremstillet et andet sted, og man står igen alene for at pakke, sælge og distribuere. Ringen er sluttet, forklarer 2. generation i skikkelse af stifternes datter Gitte Pedersen.

Hun er egentlig translatør af uddannelse, men har været med i firmaet i 25 år og tjente som skolepige og studerende penge dels ved at hjælpe til på et apotek og siden gå til hånde i forældrenes virksomhed, hvor hun nu er administrerende direktør.

– Der bliver ikke nogen 3. generation. For at overleve i denne branche betyder daglig kamp ud i det helt horrible. Vi er her endnu, fordi vi som andre i branchen er fightere, men myndighederne bekæmper os, og i dag er det sådan, at lægemiddelindustrien og myndighederne alle stort set er imod hele denne branche.

– Vi må ikke oplyse brugerne om, hvad et urteprodukt eller et kosttilskud eventuelt hjælper på, og det er jo censur. De er lovlige, men det skal være en dybt bevaret hemmelighed, hvad de bruges til og hjælper på, så forbrugerne tvinges til selv at gå på nettet og lede efter dokumentation, hvis de ønsker at vide, hvad vitaminer og mineraler, ingefær, hvidløg, ginseng og så videre gør godt for. Vi kører evindeligt sager, vinder nogle og taber mange, og det er utroligt opslidende, for den jungle, vi færdes i, er håbløs at finde vej i og fornuft med. Det er jo ret tankevækkende og meget frustrerende, at befolkningen gerne må ryge og drikke, men spise vitaminer og hvidløg, uha nej! forklarer Gitte Pedersen.

Skønhed til Kina

Som administrerende direktør lægger hun ikke skjul på, at hun er skuffet, fordi “systemet” er lige ved at tage livet af branchen. Hun mener, at energien kunne bruges til noget bedre end at dræbe initiativ og gejst hos en lang række mennesker, som arbejder for befolkningens sundhed, og som næsten enhver dansker bifalder ved at købe naturlægemidler og kosttilskud. Ligesom sin mand spiser hun og deres to teenagere hver eneste dag 5-6 forskellige kosttilskud.

– Mine forældre havde en fortid i medicinalindustrien, men hoppede ud af idealistiske grunde, og de havde næppe forestillet sig den situation, vi står overfor i dag. At vi skal stille med dokumentation på et plan, som ikke findes i hele den vide verden. Fødevarestyrelsen har sat sig for at rydde op i branchen, og det er helt fint, men man behøver vel ikke slå os alle sammen ihjel. Der findes rigtig mange dygtige alternative behandlere, men i dag er det sådan, at enhver kan tage et kursus og derefter kalde sig terapeut. Til forskel må vi ikke reklamere med noget, som er gammel viden, og som erfaringen i århundreder har bevist virker. For eksempel at ingefær hjælper mod køresyge. For nu bliver køresyge registreret som en rigtig sygdom, og så skal et produkt godkendes som naturlægemiddel, hvilket er økonomisk uforsvarligt. Ingen kan dokumentere sådan en sag på den måde, myndighederne forlanger, men vi står med bevisbyrden, og brugerne står med Sorteper. De fleste mennesker véd også, at silica styrker negle og hår, men det må bestemt ikke stå på nogen etikette.

Selv om antallet af medarbejdere faldt fra 32 til 8 i forbindelse med flytningen, er alt dog ikke sort: Dansk farmaceutisk Industri eksporterer til alle skandinaviske lande, Beneluxlandene, Mellemøsten, Indonesien, Rusland og Kina.

– Jeg ville aldrig have troet, at der var et marked i Kina for urtetabletten Silky Beauty, men det viser sig, at mange nyrige, som har mistet tilliden til kinesiske produkter, vender sig mod Vesten. Når det drejer sig om noget, der kan gøre en kvinde smukkere, vil alle være med.

Herhjemme fornemmer Gitte Pedersen også, at der er ved at ske en holdningsændring.

– Der er stadig flere læger, som begynder at få øjnene op for, at der findes andet til bevarelse af sundhed, forebyggelse af sygdom og behandling af diverse lidelser end det, de har lært på medicinstudiet, siger en ikke helt uoptimistisk Gitte Pedersen.

Forrige artikelLene Hansson: forkæl dig selv – du har fortjent det!

Næste artikelPenicillinæraen er ved at udløbe

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.