Skøn

Charterferie med fokus på miljø

8. juni 2013

Menorca er den smukke, grønne lillesøster til de mere turistprægede Mallorca og Ibiza. Her er ingen neonskilte, ingen larmende diskoteker eller grisefester. Menorca er udnævnt til Unesco Biosfære Reservat, så her er roligt, grønt og selv trafikken er der styr på.

Flyet lander syd for den ene af Menorcas to hovedbyer, Mahon, i øst. Herfra er der 50 km ad hovedvejen til Ciutadella i vest, før bussen drejer sydover og kører de sidste omkring ti km til Cala ’N’ Bosch, en lille by, der omkranser en hyggelig marina, og som Star Tour primært indlogerer sine gæster i.

På den én time lange køretur slår det den besøgende, hvor grønt her er. Træer i alle mulige afskygninger flankerer hovedvejen, og markerne er omkranset af de karakteristiske lave stengærder, som er bygget efter ”drystone”-metoden. Da bønderne før i tiden skulle rydde deres jord for de mange sten, samlede man dem og lagde dem ovenpå hinanden som et puslespil, uden mørtel til at binde stenene sammen. Og sådan står de i dag, hundreder af år senere.

I sensommeren bliver alt det grønne brudt af et farveorgie, når de mange blomster i vejkanten og op ad stengærderne springer ud.

Siden 1993 har øen været udnævnt til Unesco Biosfære Reservat, hvilket kræver en enestående natur, en unik kulturarv og endelig ubetinget dedikation til naturbevarende samfundsudvikling, med udstrakt hensyn til miljøet. I praksis betyder det, at 40 procent af øen er fredet. Nogle fredede egne kan besøges, mens andre er lukket for offentlig adgang. Bl.a. er Parc Natural de s’Albufera des Grau i øens nordvestlige hjørne med storslået natur et besøg værd.

Tag miljøhensyn med de lokale

Både lokale og turister er bevidste om ikke at smide affald på gaden eller på anden måde forurene på mikroniveau, ligesom der er masser af økologisk og biodynamisk landbrug og fødevarefremstilling på øen. Sammen med det faktum, at alle huse er hvide, gule eller lysebrune giver det øen et rent og indbydende udseende.

Menorca er ca. 50 km lang og 15 km bred. Rundt om øen er 140 bugte med de fineste strande. I hovedstaden Mahon findes verdens næststørste naturhavn, kun overgået af Pearl Habour på Hawaii. Byen knejser over havnen, og byggestilen er dels menorqinsk og dels georgiansk pga. englændernes indtog her i 1700-tallet.

Hvis man selv lejer en bil og kører rundt på øen, kan man føle sig helt tryg. De hundreder af rundkørsler med tydelig skiltning gør, at det er umuligt at fare vild, alle veje fører tilbage til hovedvejen. Her er kun ganske få lyskryds, og de befinder sig i Mahon og Ciutadella. Det betyder, udover trafiksikkerhed, en besparelse på elektricitet, lige i Menorcas ånd.

 

Vandre eller ride

Men biler forurener jo også, og det er muligt at tage rundt på Menorca både til fods, på cykel og på hesteryg. Her er kort over cykelstier, afmærkede cykelruter og mulighed for at leje cykler i stort set alle kvaliteter.

Vandrere og ryttere kan f.eks. følge Camí de Cavalls, vagternes ridestier langs kysten, som efter 400 år er genopdaget og blevet afmærket med hestesko. Der er 20 etaper af varierende sværhedsgrad, som stort set går hele øen rundt.

Men det er jo også sundt at slappe af, få en masse D-vitamin på kroppen via solen samt spise godt. Alt dette er der mulighed for på Menorca, der har flere end 300 solskinsdage om året.

I Cala ’N’ Bosch er der en lille strand, omgivet af klipper og med det klareste, turkise vand. Og ligegyldigt hvilken vej, man kører ad fra hovedvejen, ender den i en strand. Nogle med strandstole og parasoller til leje samt en restaurant, nogle mindre besøgte. Og andre igen kan man kun komme til ad søvejen, hvilket der er mulighed for fra Cala ’N’ Bosch med glasbundsbåd og ophold i en lagune i halvanden time med mulighed for sol- og vandbadning.

God mad kan findes

Hovedparten af turisterne på Menorca er englændere, den mere rolige af slagsen, men desværre med kostvaner, som menorquinerne gerne vil imødekomme. Det betyder pommes frites som tilbehør og usunde børnemenuer, men spørg efter grøntsager og kogte kartofler til det møre lammekød eller den saftige kylling, eller bed om en caldereta de llagosta, øens berømte hummersuppe, der fås i mange kvaliteter og prislejer, bedst og dyrest i Fornells på nordsiden af øen, en smuk, kridhvid by, hvor den spanske konge sejler til for at spise den lokale delikatesse.

Her koster suppen 76 euro, cirka 570 kroner, men så sidder man også på havnemolen, og meget bedre fås hverken mad eller omgivelser.

Forrige artikelBelugalinser med sea salad

Næste artikelProbiotika: FOR livet