Nyheder

WHO vil bestemme mere

WHO ønsker et hårdere greb om fremtidens pandemistyring. Et forslag kan knægte basale borgerrettigheder, hvis det vedtages, som det foreligger.

Foto: Shutterstock
10. maj 2023

WHO ønsker et hårdere greb om fremtidens pandemistyring. Et forslag kan knægte basale borgerrettigheder, hvis det vedtages, som det foreligger.

Forestil dig, at det i marts 2019 var WHO, der besluttede at lukke landet ned. At det var verdenssundhedsorganisationen, der per dekret krævede, at vi iførte os mundbind og fik vaccinepas. Uden nogen direkte demokratisk kontrol. Uden, at regering og folketing kunne ændre et komma. 

Forestil dig så, at WHO et halvt år senere krævede alle danskere ned til 15 år vaccineret mod covid-19, samtidig med krav om vaccinepas overalt. Så kunne danskerne få stikket, mens de overvejede, om det mon var sundhedsfaglige årsager, der lå til grund for WHOs beslutning – eller om vaccineindustrien havde en finger med i spillet.

Det kan blive virkelighed, hvis WHO får magt, som de har agt. Et forslag, der i denne tid er i høring over hele verden, kan gøre WHO til en overstatslig magtfaktor, hvis eller når en ny pandemi viser sig. Definitionen af en pandemi ligger naturligvis også i hænderne på sundhedsorganisationen, der i parentes bemærket er blevet afsløret i at have stærke interesser i medicinalindustrien. 

WHO som overstatslig magtfaktor

Forslaget vedtages, hvis der er almindeligt flertal blandt medlemslandene. Men lige nu kan medlemslandene altså indgive ændringsforslag, og her kan man håbe, at den danske regering gør en ihærdig indsats.  

Man ønsker at kanalisere pandemistyringen direkte til WHO uden om medlemsstaterne, så WHO vil kunne vedtage vidtgående nationale tiltag uden de aktuelle staters accept. 

Der er tale om at stryge vigtige passager i den nuværende traktat, som f.eks. at WHO skal konsultere den pågældende stat, hvor et sygdomsudbrud finder sted, før den kan tage yderligere epidemiologiske skridt. 

Health Emergency

WHO skal inden for 48 timer kunne ”overrule” en medlemsstat med indgribende krænkelser af landets basale borgerrettigheder. WHO kan erklære Sundhedskatastrofe (Health Emergency) på trods af det enkelte medlemslands protest. 

Der er altså tale om fjernelse af national suverænitet. Det kan betyde, at en vrangvillig nation får tvangspålagt tiltag – en situation, vi kender ganske godt fra coronakrisen. 

Indblanding fra vaccineindustrien i WHO

En vigtig del af pandemiberedskabet er den meget magtfulde ”Emergency Committee”, som dog skal have medlemmer fra de ramte lande. Det nævnes desværre ikke i forslaget, at komiteens medlemmer skal være uafhængige af vaccineindustrien.  

Det kunne måske være et indlysende ændringsforslag fra Danmark. Et andet væsentligt ændringsforslag må være, at Grundloven altid står over WHOs beslutninger.  

I de seneste år har WHO været stærk fortaler for øget digital sundhedsovervågning, ligesom de foreslår vaccinepas som en del af det fremtidige pandemiberedskab.  

Kilde (læs mere): Læserindlæg af Claus Hancke, Kim Varming og Michael Schultz 

Forrige artikelVær god ved huden, når solen sætter ind

Næste artikel3 fødevarer du altid bør have i dit køkken

Thomas la Cour

Journalist