Nyheder

Antiinflammatorisk kost mod diabetes og hjertekarsygdom 

Foto: Shutterstock
26. maj 2022

Et nyt studie fra Aarhus Universitet viser, at antiinflammatoriske lægemidler har god effekt på diabetes og hjertekarsygdom. 

Det har længe været kendt, at antiinflammatorisk kost kan hjælpe mod en lang række sygdomstilstande. I det hele taget er det en god idé konsekvent at spise antiinflammatorisk. Dermed undgår du, at de betændelsestilstande, som jævnligt kan opstå i kroppen, ikke bliver kroniske.  

Medicin mod autoimmune sygdomme

Nu har et nyt studie fra Aarhus Universitet vist, at antiinflammatoriske lægemidler kan have en positiv effekt på type 2-diabetes og hjertekarsygdomme. Dermed har antiinflammatorisk kost formentlig også en effekt – omend i en anden skala.

Type 2-diabetes og hjertekarsygdom er hyppige sygdomme med alvorlige konsekvenser for patienterne. Studiet viser, at særligt en type af antiinflammatoriske lægemidler lader til at have en positiv effekt på de to sygdomme. Resultatet er offentliggjort i tidsskriftet European Journal of Pharmacology 

Forskerne har gennemgået en række kliniske forsøg, som undersøger effekten af lægemidler, der normalt bruges i behandlingen af patienter med autoimmune sygdomme. Her har man brugt dem på patienter med enten type 2-diabetes eller hjertekarsygdom. Og det lader især til, at lægemidler, som hæmmer betændelsessignalstoffet interleukin-1β, virker godt på sygdommene. 

Resultat med stor betydning

Studiet er det første, der systematisk evaluerer effekten af disse lægemidler på type 2-diabetes og hjertekarsygdom 

– Resultatet pointerer, at immunmodulerende behandling målrettet særlige dele af betændelsesprocessen muligvis kan blive en fremtidig behandlingsstrategi. Det kan ske som supplement til den allerede eksisterende behandling af disse to sygdomme, siger Rasmus Rugård Mikkelsen, der er førsteforfatter til artiklen. 

Han understreger, at det potentielt kan få betydning for millioner af menneskers helbred, hvis behandlingen af de underliggende betændelsesprocesser kan forhindre insulinresistens – eller at nye blodpropper dannes. 

Bedre behandling

Ifølge forskerne bidrager undersøgelsen til en bedre immunologisk forståelse af type 2 diabetes og hjertekarsygdomme. Det kan på sigt forbedre behandlingsmulighederne. 

– Ved at forstå det immunrespons, der er involveret i udviklingen af sygdommene, kan man hjælpe med at bane vejen for udviklingen af en mere fokuseret, anti-inflammatorisk behandling af de to sygdomme,” siger Tue Wenzel Kragstrup, der står bag undersøgelsen. 

Supplér med antiinflammatorisk kost

Om antiinflammatorisk kost har den samme virkning er ikke sikkert – men det skader i hvert fald ikke. Ud over omega 3- fedtsyrer fra fede fisk og andre sunde olier, er især kål rig på plantestoffer med en antiinflammatorisk effekt. Det gælder især plantestoffet glucosinalat, men også en stribe andre stoffer, som findes i kål som f.eks. grønkål, rosenkål, broccoli, blomkål, rødkål og hvidkål. 

Du kan læse mere om antiinflammatorisk kost her.  

Forrige artikeliPads gør børn overvægtige

Næste artikelFællesskaber – på godt og ondt

Thomas la Cour

Journalist