Krop

Bind skal være bæredygtige

Foto: Shutterstock
12. februar 2022

Danske iværksættere har kurs imod en klimaklog verdensnyhed, når de i den nærmeste fremtid lancerer de mest bæredygtige hygiejnebind, som nogensinde har været på markedet.

Er du klar over, hvor ressourcekrævende det er at producere hygiejnebind? Hvor meget plastik der er i?

Måske har du aldrig tænkt over det. Men når du forestiller dig, hvor mange bind der hver dag ryger i restaffaldet, undrer det dig måske, at ingen producenter endnu har gjort et seriøst forsøg på at forbedre klimaregnskabet.

Det undrede Frederikke Dahl og Simone Westergaard så meget, at de to unge iværksættere satte sig for at tage udfordringen op.

“Vi vil lave de mest bæredygtige bind på markedet. Og vi vil gøre det nemt for menstruerende at træffe det bæredygtige valg. Det er baggrunden for, at vi skabte Mewalii.”

Bind uden bomuld

Hvis du undrer dig over, at du ikke er stødt på Mewalii på hylderne i supermarkedet, er det ganske naturligt. De er der nemlig ikke endnu.

– Vi har udviklet et bind, som produceres af en anden plante end bomuld, og vi har fundet frem til den bio-folie, der skal bruges som emballage. Vi har også nogle meget seriøse investorer i ryggen, som kan se potentialet. Men vi har først for nylig sat en egentlig produktion i gang, siger Simone.

Mens det er Frederikke, der med sin baggrund som ingeniør har udviklet og designet Mewalii-bindet, står Simone for en masse andre praktiske opgaver. Den største udfordring har været at finde en fabrik med maskiner, som kan producere det innovative produkt.

– Vores producent er placeret i Grækenland. Produktionen skal jo ligge her i Europa, så transportbehovet harmonerer med vores ambitioner for bæredygtighed. Heldigvis har vi oplevet en fantastisk opbakning fra alle samarbejdspartnere, selvom vores producenter har udsat ad flere omgange, siger Simone.

Stor efterspørgsel allerede

For at lave 1 kg bomuld, bruges 5.000 liter vand. Det er ikke bæredygtigt i et Mewalii-perspektiv, og derfor har den danske virksomhed fundet en anden plante, der kan dyrkes bæredygtigt i Europa og benyttes i produktionen. Dyrkningen foregår i Tyskland.

Plastik bruges i de hygiejnebind, der i dag er på markedet. Men Mewaliis målsætning er, at deres bind skal kunne sorteres som organisk affald. Derfor har man fundet en løsning uden plastik. Og der er ingen tvivl om, at der er en efterspørgsel på markedet.

– Vi har allerede solgt 10.000 bind via crowdfunding – selvom vi endnu ikke har præsenteret produktet, fortæller Simone Westergaard.

Mewalii har en målsætning om, at deres bæredygtige bind rammer markedet i sommeren 2022.

Læs mere om den innovative danske virksomhed på www.mewalii.dk

Allerede prisbelønnet

Mewaliis potentiale er allerede blevet opdaget i iværksætterkredse. I november fik den unge virksomhed således to iværksætterpriser; Odin Concept og en Audience Award ved SDU Entrepreneurship Labs.

Forrige artikelSlip af med sukkertrangen

Næste artikelVores fantastiske hud

Carsten Gottlieb

Redaktør