### BLOG ###>Kostens indflydelse
### BLOG ###>Kosttilskud og naturmidler

Det klør, mor…

7. februar 2014

Vinteren er højsæson for mange ting. Bl.a. også eksem. Hvis ens barn har tendens til, at det begynder at klø og bliver rødt og knoppet – ja, så skal det nok vise sig, når kulden bider på.

De fleste tænker på alle de forskellige cremer og salver, man kan prøve at smøre med. Og der er mange! Og der er bestemt også nogle gode nogen imellem.

Men først og fremmest, så kan det betale sig at tænke lidt over – hvorfor kommer den eksem egentlig? Hvad er i grunden årsagen?

Eksem er jo faktisk en slags overreaktion fra immunforsvaret. Immunforsvaret sender en masse hvide blodlegemer af sted til et bestemt område af huden. Så opstår der kløe og rødme og knopper og hævelse og alt muligt. Men det er meget sjældent, fordi der rent faktisk er noget farligt, der skal bekæmpes. Det er bare immunforsvaret, der får trykket for meget på speederen.

Læs også: De autoimmune tager over

Vi skal helt ned i fordøjelsen

Så hvis vi virkelig skal til bunds i eksemen. Så skal vi altså til bunds i immunforsvaret.

Og hvis vi skal til bunds i immunforsvaret, så skal vi til bunds i fordøjelsen. For her sidder minimum 70 pct. af immunforsvaret.

Det handler om at få balance i kroppen igen. Så immunforsvaret hverken reagerer for lidt eller for meget. Så det kan altså godt betale sig at se lidt på den bakterieflora, der kravler rundt dernede. Der er simpelthen milliarder af bakterier i fordøjelsen – men ikke alle er lige venligtsindede…

Hvis immunforsvaret skal fungerer optimalt, så skal de gode og venlige bakterier altså være ved magten. Og ikke være undertrykt af alle ballade-bakterierne.

For at gøre sig gode venner med de gode bakterier og dermed med immunforsvaret, så er det med at fylde de rigtige ting derned. Og her kommer det nok ikke som den store overraskelse at vi snakker om grøntsager, frugt, fuldkorn osv. Og så undgå sukker, konserveringsmidler, hurtige kulhydrater og farvestoffer.

Læs også: Tarmen kender svaret

Fyld gode bakterier på

Men der er faktisk en ting mere, du kan gøre. Du kan faktisk sende en ladning ekstra gode bakterier af sted ned i fordøjelsen. Det hedder probiotika, og det har faktisk vist sig ved flere undersøgelser at være rigtigt gavnligt mod eksem. Probiotika fås til alle aldre, og det kan du f.eks. købe i helsekostbutikken. Ved at give probiotika får du simpelthen afbalanceret immunforsvaret, så det virker, når det skal. Men ikke overreagerer mod ting, der slet ikke er nødvendigt. Men husk, at du skal have lidt tålmodighed. For det tager altså lidt tid for kroppen at blive bygget op igen og komme tilbage i balance. Men til gengæld så har du samtidig forebygget rigtigt mange andre sundheds-problematikker.

Læs også: Probiotika: FOR livet

Udover probiotika, så skal der jo også fyldes nogle gode mursten på kroppen, til alle de millioner nye celler som dit barn skal bygge. Noget af det, som er vigtigt for en lækker og blød hud, er sunde fedtstoffer. Masser af dem! Der skal guffes fisk i lange baner – mindst 2 gange om ugen. Eller også skal det gives en god fiskeolie.

Og så skal der suppleres med dejlige fedtstoffer fra nødder, frø, kerner eller lækre koldpressede olier.

Så inden du bare går i gang med hele arsenalet af cremer og salver til at smøre med udefra – så husk at overveje, hvad der skal smøres med indefra.

God fornøjelse.

Anette Straadt, sundhedsplejerske

Æblebørn

Forrige artikelGrønkåls Shot

Næste artikelHjælp til selvhjælp: Misbrug