Tema

Styrk dit immunforsvar – helt naturligt

Foto: Sara Galbiati
10. januar 2021

Det er i allerhøjeste grad muligt at styrke sit immunforsvar, ovenikøbet helt naturligt. Det er vigtig viden i denne tid, hvor vira og bakterier huserer.

Der findes mange årsager til at blive syg, og ingen garantier imod sygdom. Men i dag ved vi, at kroppen er modtagelig overfor positive indsatser, både i form af god mad, bevægelse, søvn og et ekstra skud D-vitamin og mineraler, der både kan forme og styrke. Så det er oplagt at benytte sig af denne viden. Når vi samtidig også ved, at kroppen kan svækkes af forarbejdet og næringsdrænet mad, manglende bevægelse, dårlig søvn og for få vitaminer og mineraler, så er det sund fornuft at vælge de styrkende tiltag til og vælge de degenererende fra.

Forskningen indenfor dette område er heldigvis også øget betragteligt i de seneste år, og derfor oplever vi i dag, at de fornuftige tiltag rent faktisk bygger på et forskningsmæssigt solidt fundament. Det betyder også, at du i denne artikel vil finde en række råd og redskaber til naturlig optimering af din krops forsvarsværker, der er videnskabeligt velunderbyggede.

Indsatsområder

Den mad, du vælger at spise hver dag, er selve grundlaget for et stærkt kropsligt forsvar. Kvaliteten og sammensætningen af de råvarer, du indtager, er helt afgørende for kvaliteten og sammensætningen af din tarmbiota/tarmflora. Da hovedparten af dine immunforsvarsceller har hjemme i og formes af tarmens mikrobiota, er en velafbalanceret mikrobiota det allerbedste udgangspunkt for et stærkt og modent immunforsvar. I forbindelse med generel styrkelse af immunforsvaret har særligt fire parametre betydning:

  1. Tarmbiotaen og kvaliteten og sammensætningen af de råvarer, du spiser hver dag
  2. Niveauerne af vitaminer og mineraler
  3. At du bevæger dig hver dag i mindst en halv time
  4. At du prioriterer en god nattesøvn i fuldstændigt mørke

Tarmbiotaen er vigtig

Immunforsvaret holder til i tarmen, og cirka 70% af dine immunforsvarsceller bor i tarmslimhinden.

Her bor de tæt sammen med tarmens mikrober, blandt andet en række mælkesyrebakterier. De har blandt andet til opgave at tage sig kærligt af de hvide blodlegemers opvækst, opdragelse og uddannelse. Det er også her, immunforsvarscellerne specialiseres og sendes ud på vigtige missioner rundt omkring i kroppen.

Tarmens mikrobiota, som er et udtryk for de bakterier og mikrober, der er til stede i tarmen, er involveret i signalering til alle systemer og organer i kroppen, herunder hormonsystemet, nervesystemet, immunforsvaret og hjernen. Bakterier i tarmen er på denne måde i stand til at aktivere eller deaktivere immunresponsen, og derfor er balancen og miljøet vigtig for din generelle sundhed. En af de bedste sundhedsmæssige investeringer, du kan foretage, er at holde din tarmbiota i topform ved at spise sundt, økologisk, grønt og fiberrigt. Det fremmer ikke alene din generelle sundhed, men sikrer også en velfungerende organisme og et optimalt fungerende immunsystem.

Den måde, du vælger at leve på, den mad, du vælger at spise, og det miljø, du beslutter at byde dine celler, har således stor og afgørende betydning for dit samlede velbefindende og din generelle sundhed. Madens kvalitet og indhold af fibre, særligt fra grøntsager, nærer tarmens overflade og er med til at fremme mængde og variation i mikrobiotaen. Det er en af årsagerne til, at vi har fordel af at spise 500 g næringsrige, økologiske grøntsager hver dag.

Læs også: Din tarm og hjerne taler sammen

Kvaliteten og sammensætningen af din mad

I dag hører en sund og velafbalanceret tarmbiota faktisk til sjældenhederne. Den varierede og mangfoldige biota er under stort pres, særligt fra kvaliteten af den mad, vi spiser, men også fra antibiotika og rester af sprøjtemidler. De fleste danskeres daglige måltider indeholder stadig et for højt niveau af konventionel hvede, sukker, kød og mælkeprodukter samt et for lavt niveau af økologiske grøntsager, gode fedtstoffer, fisk, fjerkræ eller bønner samt andre uforarbejdede kvalitetsråvarer. Vi ved i dag, at ubalance i kroppens vigtige tarmbiota er underliggende årsag til rigtig mange dårligdomme.

Aktivt at vælge og spise fødevarer, der fremmer en god fordøjelse og en sund tarm i stedet for ovenstående, der potentielt kan belaste tarmen, er en helt grundlæggende forudsætning for et stærkt, effektivt og modent immunforsvar.

Faktorer, der belaster tarmbiotaen:

  1. Antibiotika
  2. Rester af sprøjtegift
  3. Mangel på fibre fra grøntsager
  4. Mangel på sundt fedt
  5. Højt indtag af sukker og fibre fra glutenholdige fødevarer, herunder hvede

Faktorer, der styrker tarmbiotaen:

  1. Fermenterede grøntsager
  2. 500 g økologiske grøntsager dagligt
  3. Velsyrnede surmælksprodukter og kefir
  4. Sundt fedt
  5. Jævnlige tilskud af probiotika med mindst 15 milliarder levende kulturer per kapsel, eksempelvis Bio-Kult eller Udo’s probiotika

Vitaminer og mineraler har stor betydning

Vitaminer og mineraler negligeres ofte i den offentlige debat og tillægges ikke nævneværdig betydning. Det kan undre, for der er ikke et eneste signalstof eller enzym, der kan dannes i kroppen uden tilstedeværelsen af specifikke vitaminer og mineraler. Ordet vitamin stammer fra det latinske vita, der betyder liv, og vitaminer og mineraler er, deres ringe størrelse til trods, livsvigtige.

En række fremtrædende forskere satte sig i starten af pandemien for at undersøge den forhåndenværende videnskabelige evidens i forhold til vitaminer og mineralers betydning for Covid-19. Kunne der være en sammenhæng imellem mangel på særlige mikronutrienter og så udvikling af svær inflammation og akut respiratorisk syndrom i forbindelse med Covid-19? De fandt solide sammenhænge, og det er der kommet en yderst interessant artikel ud af, der for nylig blev publiceret i videnskabstidsskriftet Nutrients.

Forskerne, der stammer fra henholdsvis Norge, Rusland og Sverige, peger på, at mangel på specifikke mikronæringsstoffer som selen, zink og D-vitamin kan være en del af forklaringen på den ofte voldsomme cytokin- eller immunrespons, der betyder, at Covid-19 kan blive dødbringende. Der er siden kommet yderligere overbevisende forskning til, som viser, at D-vitamin kan have en stor beskyttende effekt i forhold til Covid-19, men også at D-vitamin kan mindske den voldsomme cytokinrespons, der kan opstå, hvis man er så uheldig at få sygdommen.

Det giver derfor særdeles god mening at sørge for at tanke op på de vitaminer og mineraler, som er særligt brugbare for immunforsvaret. Det omfatter i særlig grad D-vitamin, selen og zink.

Forskerne bag artiklen mener, at såfremt disse mikronæringsstoffer tilføres, så vil det formodentlig kunne forebygge og afbøde graden af Covid-19.

D-vitamin

D-vitamin er det mest immunmodulerende vitamin, vi kender til. Det har afgørende betydning for immunforsvarets evne til at beskytte dig uden at overreagere. Desuden stimulerer D-vitamin modningen af immunceller. D-vitamin danner vi danskere ud fra solens stråler, men primært i månederne juni-august. Eventuelle lagre af D-vitamin er ofte opbrugt, når vi kommer hen til november, og derfor anbefales det at indtage D-vitamintilskud hele vinteren.

Det første randomiserede, dobbeltblindede forskningsresultat, som kigger på sammenhængen mellem lave D-vitaminniveauer og øget risiko for udvikling af Covid-19, blev publiceret 3. september 2020 i det anerkendte medicinske tidsskrift JAMA, Journal of the American Medical Association. Resultatet viser en klar sammenhæng imellem lave D-vitaminniveauer og øget diagnosticering af Covid-19.

Mennesker med D-vitaminmangel havde i studiet 77% højere risiko for at få diagnosen Covid-19.

Et andet randomiseret, dobbeltblindet studie, foretaget i Spanien, viste, at når man gav indlagte patienter med Covid-19 aktivt D-vitamin ved indlæggelsen, kunne man reducere graden af forværring i patientens tilstand. Kun 2% af patienterne, der fik D-vitamintilskud sammen med almindelig behandling, kom på intensivafdeling, hvorimod 50% i gruppen, der kun modtog almindelig behandling og IKKE D-vitamintilskud, kom på intensiv. Ingen af patienterne i D-vitamingruppen døde.

42% af befolkningen i England har for lavt D-vitamin. Tallene for Danmark er cirka de samme. Vi ved desuden, at borgere, der er mørke i huden, ofte mangler D-vitamin og derfor er overrepræsenterede blandt borgere, der mangler dette vigtige vitamin. På baggrund af disse forskningsresultater har England valgt aktivt at inddrage tilskud af D-vitamin i forebyggelsen af Covid-19. Her udleveres nu D-vitamin til landets mest udsatte.

D-vitamin tilskud er en billig behandlingsform, og mange forskningsresultater påviser, at D-vitamin kan være en vigtig faktor i forebyggelsen og behandlingen af Covid-19. Derfor kan det undre, at vi intet hører om det herhjemme. Lægerne anbefaler det ikke og måler heller ikke rutinemæssigt deres patienter.

Behovet for D-vitamintilskud varierer fra person til person, men det er vigtigt, at dine niveauer ligger på 70-100 nmol/l året rundt, for at du er tilstrækkeligt beskyttet. Dette kan måles i en blodprøve hos lægen. Det er ikke muligt at spise sig til tilstrækkeligt høje D-vitaminniveauer gennem maden, og derfor anbefales tilskud af D-vitamin fra september til maj. Nogle bør indtage tilskud hele året.

Læs også: Skru op for D-vitamin under graviditeten 

Selen

Mange danskere har lav selenstatus, hvilket skyldes jordforholdene herhjemme. Selenmangel kan ikke alene påvirke immunresponsen, men også selve udviklingen af virus, hvilket gør dette mikronæringsstof særligt relevant. En nylig undersøgelse fra Kina rapporterede om en højere helbredelseshastighed af Covid-19 blandt de patienter, der havde høje niveauer af selen.

Høj grad af inflammation indgår i udviklingen af en lang række sygdomme og er også en faktor ved Covid-19. Nogle af de væsentligste, beskyttende kropslige faktorer imod høj inflammationsgrad kræver selen. Mange danskere får for lidt selen igennem maden, og mangel på selen gør os mere sårbare. Derfor kan det være en god ide at supplere de daglige måltider med et tilskud af organisk eller organisk food state selen.

Zink

Zink indgår i flere hundrede enzymatiske processer, og det er vigtigt at have tilstrækkeligt med zink i kroppen. Zink er særligt vigtigt for udvikling og vedligeholdelse af immunceller og andre celletyper, og zinkmangel kan påvirke immunsystemet negativt – i særlig grad dannelsen af T-celler. Mangel på zink kan også øge mængden af inflammatoriske biomarkører, altså betændelsestilstande i kroppens væv. En række forskningsresultater har vist, at tilskud af zink kan forbedre Covid-19 patienters forløb, men området kræver yderligere studier.

Lev livet, men bevar den sunde fornuft

Vi må ikke afholde os fra at leve livet af frygt for sygdom. Vi skal leve men bruge vores sunde fornuft. Når vi nu ved, at en god ernæringsmæssig status er afgørende for et velfungerende immunforsvar og samtidig kan hjælpe os med at forebygge sygdom og afbøde inflammation i kroppens væv, så skal vi da benytte denne viden. Vi skal nære vores krop med de bedste økologiske råvarer, og vi skal tilføre de vitaminer og mineraler, som vi ved, kan styrke og gavne. Suppler disse tiltag med masser af latter, en god nattesøvn i fuldstændigt mørke, daglig bevægelse i mindst en halv time og selvfølgelig afstand, udluftning, håndvask og afspritning, så gør du det bedste, du kan, for at beskytte dig mod Covid-19 og andre sygdomme.

Bedst i selskab

Vitaminer og mineraler indtages bedst i selskab med en multivitamin af høj kvalitet, for vitaminer og mineraler spiller sammen og har brug for hinanden for at virke effektivt.


Det tager jeg

Personligt tager jeg for øjeblikket: Nature’s Own CoQ10 multi, Pharma Nord D pearls, Pharma Nord seleno Precise + zink samt Nature’s Own Bone support til natten. Jeg supplerer med Ecolomega fiskeolie eller Nordic natural cod liver oil (uden D-vitamin).

Forrige artikelKærlighed i coronaens tid

Næste artikelMed frygten som følgesvend: Corona vendte op og ned på alt

Anette Harbech Olesen

Mad- og sundhedskonsulent
Skribent på Naturli siden 2013.